Åkle i dobbel krokbragd fra Hemsedal

Beskrivelse: Åkle i dobbel krokbragd fra Hemsedal.

Eier: Tove og Ola Lien

Vever: Ingebjørg Lien

Historikk: Teppet er vevd av Ola sin ”gomo” (farmor) Ingebjørg Lien (født i 1905). Hun vevde slike tepper med 3 ulike fargekombinasjoner i ca 25 år i perioden 1963 til 1988 og antallet er i alle fall 600 tepper. De var veldig populære og mange ble sendt til Amerika. Kronprins Håkon Magnus fikk et slikt teppe vevd av Ingebjørg i dåpsgave.

Teknikk: Dobbel krokbragd. Krokbragd er en tre eller fire-skaftet kypert som er hovlet i spiss (V eller V.)og med rett gjennomgående trøing. Dobbel krokbragd er hovlet med dobbel v. Ved å slå innslaget helt tett sammen og bytte farger innenfor trøingsrapporten, kommer det karakteristiske mønsteret frem. Innslaget dekker over en renningstråd om gangen mens det floterer over flere renningstråder på vrangen. Når en vever krokbragd, lager en ofte mønsterrutene høyere enn de er vist på mønsterarket. Da blir mønsteret tydeligere. Teknikken som gir et tykt stoff, blir mest brukt til åklær og egner seg til improvisert fargebruk direkte i veven.

Ferdig lengde / bredde: 124 uten faller / 84 cm + flettet jarekant

Materialer:

  • Renning: Ubleika bomullsgarn 12/4
  • Innslag: Rauma prydvevgarn

Vevskje: 35 – 10 1/1

Skjebredde: 91 cm

Innslag pr. cm: ca 15

Renneliste: 319 tr

Hovleliste: Se bindemønster

Innslagsliste: Se mønsterborder her. Bordene 1, 2, 3 og 4 veves to ganger. Teppet avsluttes med bord 1 og 2 og deretter 2 cm sauebrunt + opplegg.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.