Flossrye fra Hol

Beskrivelse: Flossrye fra Hol

Eier: Hol Bygdemuseum v/ Hallingdal Folkemuseum

Vever: Jørund Fosshaug

Historikk: Jørund Fosshaug vevde rya i 1924. Den har vært brukt som sengeteppe. Ågot Olsdatter Fosshaugen, yngste datter av Jørund ga rya til Hol Bygdemuseum. Rya har påsydde kruner som viser hvilken side som skal være opp mot ansiktet. I flossen er det knyttet inn bokstavene H H

Teknikk: Bunn i 4-skaft batavia i ringvend/gåsøye med knyttet floss som knyttes i veven. Man vever med flossen mot seg. Flossen klippes gjerne opp på forhånd slik at den blir like lang.

Ferdig lengde / bredde: 163 / 73 cm x 2

Materialer:

  • Renning: 2- tr. håndspunnet og plantefarget dekkhårsgarn i blått (indigo)og rødt (krapp) tilsvarende Rauma prydvevgarn.
  • Innslag: 2 – tr håndspunnet dekkhårsgarn i sauebrunt og plantefarget rød (krapp) tilsvarende Rauma prydvevgarn.
  • Floss: 2 tr. håndspunnet spelsaugarn (dekkhår og bundull) med mye tvinn i sauebrunt og beige. (steinlav) Tilsvarende 3- tr strikkegarn. Flossen er 6 – 7 cm

Vevskje: 40 – 10 1/2

Skjebredde: 75 cm. Teppet ble vevd i to bredder pga smale vevstoler.

Innslag pr. cm: 8

Renneliste: 24 tr, blått, ( 20 tr rødt, 20 tr blått) x4, 20 tr rød. 400 tr blått

Hovlingsliste: Se bindemønster her

Innslagsliste: Bunn: 2 cm fall i brunt. Bord i nederkant av rya; (5,5 cm brunt, 3 cm rødt) x 3. Resten veves med brunt til hel lengde. Flossen begynner like etter fallen og knyttes helt ut til jarekanten. Den nyttes midt i gåsøyet slik at knuten ikke synes på retta. Knyt over de trådene som går til høyre og venstre for øyet. Knuten er vanlig ryeknute. Vekselsvik mørke brune og beige rader.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.