Weft patterned tabby from Gol

Beskrivelse: Skillbragdåkle fra Gol. Veggteppe med påsydde ullfrynser i nederkant og heklede jarekanter. Veggteppet er i fargene sterk, rød, sterk grønn og sterk blå med hvit bunn.

Eier: Birgit Jorde

Vever: Anne Trillhus. Hun var en dyktig veverske som vevde mange tekstiler i ulike teknikker.

Teknikk: Skillbragd er en vevnad med lerretsbunn og floterende mønsterinnslag. Teknikken blir mest brukt til åklær, puter og løpere. Karakteristisk for denne teknikken er langsgående mønstringer i tekstilen. Mønstringen kalles også Nordlandsåkle. Skillbragd hovles på to grupper av skaft. Bunnveven (lerreten) hovles på to eller fire skaft. Mens mønsteret hovles i mønsterhovler på fire skaft. En mønsterhovel har 7 cm langt øye. Har man ikke slike hovler, kan man bruke vanlige hovler og tre renningstråden nedenfor hoveløyet. Renningstrådene tres først i bunnhovlene og deretter i mønsterhovlene. Av og til kan trådene bli tredd gjennom mønsterhovlene på alle mønsterskaftene, men de kan også ligge ved siden av mønsterhovlene og ikke bli tredd i det hele tatt (u-tegna ruter). Bunnhovlene knyttes opp bak i veven på hester og trinser og tres ned i to trøer. Mønsterhovlene knyttes opp foran disse og henges opp i strikk eller andre former for elastiske stropper. Mønsterhovlene knyttes ned i hver sin trøe. Mønsterskaftene kan bare senkes. En lang vevstol egner seg best slik at man får ca 20 cm mellom skaftgruppene. Mønsterskillet vil bli bedre dersom en har mulighet til å heve strekkbommen. Man kan også få et bedre skille ved å veve med vrangen opp. Da trer en kun de utegnede rutene i mønsterhovlene.

Ferdig lengde / bredde: 122 cm uten frynser / 90 cm

Materialer:

  • Renning: bleika bomullsgarn 24/2
  • Innslag: bleika bomullsgarn 24/2 dobbeltspolt i bunn og 2-tr- ullgarn tilsvarende Hifa vevgarn i mønsterinnslaget.

Vevskje: 80-10 2 tr i bunnhovel, 8 tr i mønsterhovel, 2 tr i tinn

Skjebredde: 110,5 cm

Renneliste: 1768 tr

Hovleliste: Se bindemønster

Innslag pr. cm: Vev først noen cm med bunn i lerret. Husk dobbeltspolt garn. Vev så mønstertrøer og lerretstrøer annenhver gang. For å danne en rute i mønsteret kreves 4 mønsterinnslag på samme mønstertrøe. Mønsteret trøs i spiss. Se trøingsrapport.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.