Bunad/folkedrakt

Fagrådet i bunad i Norges Husflidslag skal:

  • bistå styret og administrasjonen i fornyelse og synliggjøring av fagfeltene,
  • bidra med forslag til tiltak som NH kan/bør gjennomføre, men skal ikke selv ta initiativ til eller gjennomføre tiltak.
  • holde seg godt orientert om fagfeltet og gi faglige råd og innspill internt i NH både innen opplæring, næring og synliggjøring jfr. den strategiske planen. Dette gjelder også i politiske prosesser som f.eks. høringssaker. 

For Norges Husflidslag er det viktig at kunnskapen om alle delene av bunadstilvirkningen holdes i hevd. Å lage en bunad er arbeidsintensivt, og baserer seg på handlingsbåren kunnskap og tradering mellom generasjoner. Det er en rik og mangfoldig kulturarv i bunader og drakter, med en kunnskap knytta til materialer, teknikker og lokalhistorie som vi ønsker å bevare.

Det er nå en stor utfordring at skoleløpet ikke er godt nok tilrettelagt for å ta svennebrev i bunadtilvirkerfaget, blant annet fordi det er få lærlingplasser. Norges Husflidslag er aktive i arbeidet med at det skal være mulig å ta svennebrev i faget, og tilbyr bunadsfaglige kurs både regionalt og nasjonalt. 1500 kursdeltakere fordelt på nærmere 250 kurs får grundig praktisk bunadsopplæring hvert år!

Det finnes minst 450 ulike norske bunader og folkedrakter. Hver bunad består av et utall deler lager med spesifikke teknikker, og vi kan si at på det hundretalls av bunader som finnes er det tusentalls av teknikker. 

I snart 150 år har nordmenn brukt bunad i ulike anledningar og til ulike formål. Den allmenne og folkelige bruken av bunad i Norge er enestående i en europeisk sammenheng.  Mens en i andre land først og fremst bruker bunader i sammenheng med folkedans, så er bunaden i Norge et festplagg som brukes av folk flest, unge som gamle. 

Mia Celine på 24 år skulle kjøpe melkesjokolade for å feire overstått eksamen – og endte opp med å kunne toppe feiringa med en nylaget Lundebydrakt!

Å finne gullbillett i sjokoladeplata skjer ikkje bare på film. Som Roald Dahls Charlie, vann Verdiana Marianne Øhra (37) frå Oslo storgevinsten. For henne var premien å finne hos Almankås i Bø.

2 nov 2018 12:00 - 3 nov 2018 15:30, Stormen bibliotek, Bodø

Nordland har en mangfoldig og rik drakttradisjon. Visste du for eksempel at fylket har fire ulike bunader og rommer vel så mange samiske kofter? Mange kjenner til og har et forhold til Nordlandsbunaden. Når Nordlandsbunaden i år jubilerer som ung 90-åring, inviteres det til de første fagdager i bunad og folkedrakt i Nordland!

Den folkelige og allmenne bunadbruken i Norge står i en særstilling i internasjonal sammenheng.  Derfor vil nå Norges Husflidslag sammen med Norsk institutt for bunad og folkedrakt, Noregs ungdomslag, Norsk Folkedraktforum og Studieforbundet kultur og tradisjon jobbe for å nominere norsk bunadsbruk til UNESCOs representative liste over immateriell kulturarv.

Kjøpe bunad og/eller tilbehør?

Kontakt ditt lokale husflidsutsalg, lokallag eller en husflidhåndverker med dette som spesialfelt:

Kontakt

For spørsmål, kontakt post@husflid.no. Det er Norges Husflidslag, med våre ansatte og vårt nettverk, som svarer på spørsmål. Om vi ikke kan svare, videreformidler vi kontakt..

Aktuelt

Alle som har opplevd det vet at det er en helt egen følelse å ta på seg bunad. Det er som om man vokser flere centimeter, som om man blir litt rettere i ryggen. Og så føler man seg fin og stor og spesiell. Særlig hvis man er ei lita jente som har på seg Verdens Fineste Bunad for første gang.

Bunad er ei stor investering. Det er kostbart og mange legg også ned mange timar med arbeid i å sy bunad til seg sjølv eller andre. Då er det godt at ein gjer ei investering i noko som kanskje skal vare i 100 år?

Åshild er en dyktig husflidsdame. Hun er opptatt av å ta vare på bunadstradisjonene i Nordfjord spesielt, og i hele landet generelt. Selv er hun fra Troms, og sydde sin første bunad da hun var 25 år. Den gangen fikk hun låne prøvelapper på broderiet fra Husfliden i Bodø, og gikk i gang med håndarbeidet etter «selvlæringsprinsippet». Det ble en flott Nordlandsbunad!

2 nov 2018 12:00, Stormen bibliotek, Bodø

Forskingsprosjektet Immateriell kulturarv og tradisjonshåndverk har hatt som hovedmål å utvikle ein modell for å ivareta tradisjonshåndverk som står i fare for å døy ut. Korleis skal kunnskapen om håndverket leve vidare i framtida? Som case har montering av Vest-Telemarkbunad til kvinne vorte dokumentera gjennom film.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.