Kulturarv som raknar i saumen

Norges Husflidslag, Heimen Husflid og Nynorskens hus vil varme opp til nasjonaldagen ved å spørje om ein vesentleg del av kunnskapen og kultarven i Noreg er i ferd med å gå tapt og konsekvensar dette kan ha. 

Detalje i sort og rødt fra stakk på bunad.

Seminaret er gratis, opent for alle og finn stad på Nynorskens hus, Oslo, 12. mai klokka 12.30-16.00. Påmelding via dette skjema senest 6. mai.

Gjennom hele programmet vert det kunstnariske innslag, mellom anna tre tekstar av Mette Karlsvik synt fram av skodespelare frå Teaterlaget i Bondeungdomslaget. Lunsj og kaffi serverast ved starten av seminaret.

Program

12.30: Formiddagsmat og registrering

13.00: Vel møtt! Ved Liv Hege Skagestad og Jorid Martinsen

13.10: «Er det dere som er bunadspolitiet? og ni andre spørsmål fra folk flest» Ved Marit Jacobsen frå Norges Husflidslag

13.30: «Kva vet vi om bunadsproduksjon og kor mykje er kunnskapen verdt?» Samtale mellom Mette Vårdal frå Studieforbundet kultur og tradisjon og Gisle Mariani Mardal frå Norwegian Fashion Institute.

14.15: Pause med noko å bite i

14.45: «Korleis leve med nål og tråd?» Tre kortinnlegg frå kvinner som kjennar bunadssaum frå innsida, med Anne Kristin Moe frå Norsk folkemuseum, Anette Solberg Andresen frå Heimen/Norsk folkemuseum og Hege-Therese Nilsen frå Norges Husflidslag.

15.30: «Politiske svar på bunadsfagets utfordringar» Kulturpolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Hege Haukeland Liadal

Heimen husflid er landets største enkelståande bunadsprodusent og forvaltar ein unik del av norsk drakthistorie. Norges Husflidslag har over 24 000 medlemmar og er ein ledande kultur- og interesseorganisasjon innan kulturvern, handlingsbåren kunnskap og næringshusflid.

Nynorskens hus er eigd av Bondeungdomslaget i Oslo og er ein arena der folk med ulik kompetanse og kunnskap møtast og skape kunst og kultur. 

Kontakt

For spørsmål, kontakt post@husflid.no. Det er Norges Husflidslag, med våre ansatte og vårt nettverk, som svarer på spørsmål. Om vi ikke kan svare, videreformidler vi kontakt..

Aktuelt

Bunad er ei stor investering. Det er kostbart og mange legg også ned mange timar med arbeid i å sy bunad til seg sjølv eller andre. Då er det godt at ein gjer ei investering i noko som kanskje skal vare i 100 år?

Åshild er en dyktig husflidsdame. Hun er opptatt av å ta vare på bunadstradisjonene i Nordfjord spesielt, og i hele landet generelt. Selv er hun fra Troms, og sydde sin første bunad da hun var 25 år. Den gangen fikk hun låne prøvelapper på broderiet fra Husfliden i Bodø, og gikk i gang med håndarbeidet etter «selvlæringsprinsippet». Det ble en flott Nordlandsbunad!

2 nov 2018 12:00, Stormen bibliotek, Bodø

Forskingsprosjektet Immateriell kulturarv og tradisjonshåndverk har hatt som hovedmål å utvikle ein modell for å ivareta tradisjonshåndverk som står i fare for å døy ut. Korleis skal kunnskapen om håndverket leve vidare i framtida? Som case har montering av Vest-Telemarkbunad til kvinne vorte dokumentera gjennom film.

Valget sto mellom Romsdalsbunad og Vest-Agderbunad da Mira Akselsdatter Systad fra Nittedal skulle bestemme seg for bunad til konfirmasjonen. Men så fikk hun øye på den rekonstruerte Vest-Agderdrakten. Da ble valget lett.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.