Mira i bunad fra morfars hjemsted

Valget sto mellom Romsdalsbunad og Vest-Agderbunad da Mira Akselsdatter Systad fra Nittedal skulle bestemme seg for bunad til konfirmasjonen. Men så fikk hun øye på den rekonstruerte Vest-Agderdrakten. Da ble valget lett.

Lørdag 7. mai står Mira til humanistisk konfirmasjon i Lillestrøm kultursenter. Det er den flotte, rekonstruerte Vest-Agderdrakten fra 1810 som er festplagget.

-Jeg gleder meg til å bli konfirmert i den utrolig vakre bunaden. Spesielt artig er det at denne bunaden er fra Holum, morfaren min kommer derfra. Det er så hyggelig at familien min er samlet denne dagen og får sett meg i bunaden, sier en opprømt Mira, som får bunaden i konfirmasjonsgave. For to år siden, da storebror Birk ble konfirmert, bestemte hun seg: Hun skulle stå til konfirmasjonen i bunad.

«Den rekonstruerte Vest-Agderdrakten at stakk og trøye er sydd i glanset ulldamask. Stoffet er en kopi av 1700-tallsdamask. Stakkelinningen har bånd i silke og stakkens nedre kant er sydd av fløyel med påsydde silkebånd og foret med strie.  Nederst på trøyeermene er det en sort fløyelskant med påsydd ripsvevd blomsterbånd. Forkledet er håndtrykt, hvitt bomullsstoff med brunt. Konfirmant Mira har imidlertid valgt et annet forklede, med broderier. Forkledet skal være like langt som stakken. Understakken er i brunt bomullsstoff med blomstertrykk i beige, rødt og brunt. Snørelivet er i silke. Livet er høyt, slik empiremotens idealer var. Man kan velge mellom silke eller kallemank. Fargene på silke er blått, rosa eller gult. Kallemank i blått eller rosa. Serken er i grovt linstoff med lange mansjetter og høy krage, som skal brettes ned. Det hører ni sølvmaljer og et kort snørebånd i sølv til snørelivet. Den store sølja er ei hjertesølje med forgylt lauv eller sølvlauv. I halsen brukes filigransknapp og hjertesprette eller sprode. Det brukes filigransknapper til mansjetter og små molteknapper til stakken. Alt er i oksydert sølv.»

Det skal sies at Mira tidlig i prosessen prøvde flere bunader, men kom raskt til at den rekonstruerte Vest-Agderdrakten både var mest komfortabel og penest. Hun er også stolt av at drakten er håndsydd. Hun forteller ivrig at hun hos Husfliden i Mandal ble rådet til å ha en flette med bånd i håret på konfirmasjonsdagen. Dessuten har hun valgt seg bunadstøvletter i stedet for bunadsko, de passer best til hennes bunad og er gode å gå i. Jakken som hører med til bunaden, venter hun med til hun er mer utvokst. Selv om en bunad er et plagg for livet, er det rom for variasjon. Det er for eksempel mulig å utvide bunaden med en vest nummer to og et annet forkle.

Nå er valget tatt. Bunaden er i produksjon. Og Mira gleder seg til første prøving.

Kilde: www.norskflid.no/bunad

Kontakt

For spørsmål, kontakt post@husflid.no. Det er Norges Husflidslag, med våre ansatte og vårt nettverk, som svarer på spørsmål. Om vi ikke kan svare, videreformidler vi kontakt..

Aktuelt

Bunad er ei stor investering. Det er kostbart og mange legg også ned mange timar med arbeid i å sy bunad til seg sjølv eller andre. Då er det godt at ein gjer ei investering i noko som kanskje skal vare i 100 år?

Åshild er en dyktig husflidsdame. Hun er opptatt av å ta vare på bunadstradisjonene i Nordfjord spesielt, og i hele landet generelt. Selv er hun fra Troms, og sydde sin første bunad da hun var 25 år. Den gangen fikk hun låne prøvelapper på broderiet fra Husfliden i Bodø, og gikk i gang med håndarbeidet etter «selvlæringsprinsippet». Det ble en flott Nordlandsbunad!

2 nov 2018 12:00, Stormen bibliotek, Bodø

Forskingsprosjektet Immateriell kulturarv og tradisjonshåndverk har hatt som hovedmål å utvikle ein modell for å ivareta tradisjonshåndverk som står i fare for å døy ut. Korleis skal kunnskapen om håndverket leve vidare i framtida? Som case har montering av Vest-Telemarkbunad til kvinne vorte dokumentera gjennom film.

Valget sto mellom Romsdalsbunad og Vest-Agderbunad da Mira Akselsdatter Systad fra Nittedal skulle bestemme seg for bunad til konfirmasjonen. Men så fikk hun øye på den rekonstruerte Vest-Agderdrakten. Da ble valget lett.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.