Bunad på UNESCOs kulturarvlister

Den folkelige og allmenne bunadbruken i Norge står i en særstilling i internasjonal sammenheng.  Derfor vil nå Norges Husflidslag sammen med Norsk institutt for bunad og folkedrakt, Noregs ungdomslag, Norsk Folkedraktforum og Studieforbundet kultur og tradisjon jobbe for å nominere norsk bunadsbruk til UNESCOs representative liste over immateriell kulturarv.

Det er få andre land i verden som har en så bred tradisjon for bruk av nasjonaldrakter slik som Norge.Nesten 70 prosent av alle norske kvinner har bunad, og omtrent 20 prosent av alle menn har bunad. Vi bruker bunaden uavhengig av alder, kjønn, bosted og sosial status. I tillegg til 17. mai, brukes bunaden i feiringer i familien; dåp, konfirmasjon, bryllup og jubileer.

Bunadbruken er derfor tett knyttet til vår kulturelle identitet og står sentralt i vår kulturarv. Denne tilknytningen er særlig sterk fordi mange bunader går i arv, eller er sydd av noen i familien.Den levende bunadstradisjonen i Norge er sterk, men den er også truet ved at håndverkskunnskapen gradvis blir mindre.

Vi ønsker derfor å sette et nasjonalt og internasjonalt søkelys på bunadstradisjonen. Ved å innskrive bunadbruken i Norge på UNESCOs representative liste over immateriell kulturarv, viser det internasjonale samfunnet at vår levende bunadstradisjon er verdifull og verd å videreføre.

Norsk institutt for bunad og folkedrakt, Noregs ungdomslag, Norges Husflidslag, Norsk Folkedraktforum og Studieforbundet kultur og tradisjon ønsker sammen å nominere norsk bunadsbruk til UNESCOs representative liste over immateriell kulturarv.

Vi som har gått sammen om nominasjonsarbeidet ønsker å bidra til økt kunnskap om vår felles bunadbruk. Vi vil bidra til å bevisstgjøre både myndighetene, produsenter, og folk flest om hvilken verdifull kulturell praksis bunadene representerer. En innskriving av bunadbruk i Norge på denne lista vil kunne sikre synlighet og anerkjennelse av bunad som verdifull immateriell kulturarv. Vi arbeider for å levere en nominasjonssøknad i 2020/21.

Følg med på Facebook-siden "Bunad på UNESCO-lista" for oppdateringer om arbeidet.

Foto fra den modulbaserte bunadopplæringa i regi av partene bak nominasjonsarbeidet. Foto: Odd Sprakehaug

Aktuelt

2 nov 2018 12:00, Stormen bibliotek, Bodø

Forskingsprosjektet Immateriell kulturarv og tradisjonshåndverk har hatt som hovedmål å utvikle ein modell for å ivareta tradisjonshåndverk som står i fare for å døy ut. Korleis skal kunnskapen om håndverket leve vidare i framtida? Som case har montering av Vest-Telemarkbunad til kvinne vorte dokumentera gjennom film.

Valget sto mellom Romsdalsbunad og Vest-Agderbunad da Mira Akselsdatter Systad fra Nittedal skulle bestemme seg for bunad til konfirmasjonen. Men så fikk hun øye på den rekonstruerte Vest-Agderdrakten. Da ble valget lett.

Institutt for bunad og folkedrakt har nå fått ny ledelse, og det er Camilla Rossing som overtar rollen som leder for faginstituttet, etter å ha arbeidet der som konservator siden 2008. 

Valdresmusea søkjer ein person til stillinga som avdelingsleiar for Norsk institutt for bunad og folkedrakt. Til stillinga følgjer det faglege ansvaret for drift og utvikling av instituttet, som har fem tilsette. Søknadsfrist fredag 15. januar 2016.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.