Ny kunnskap om bunadnæringa

Under Fagdagane i bunad og folkedrakt på Fagernes ble rapporten "Bærekraft i bunadnæringen" lansert, og rapporten er interessant lesing for alle som er interessert i bunad eller husflidhåndverk. 

På Fagdagane i bunad og folkedrakt på Fagernes tidligere i september ble rapporten presentert av prosjektleder Mette Vårdal, fra Studieforbundet kultur og tradisjon, i tillegg til at de fire eksterne artikkelforfatterne presenterte sine tanker om næringa.

-  Bunadsnæringen er en relativt ny næring. For ikke mange år siden ble dette arbeidet kun bedrevet i private hjem. Nå ønsker vi å forske videre for å styrke de enkelte aktørene, men også skape muligheter for bedre samarbeid og samhandling, forklarer prosjektleder Mette Vårdal om rapporten.

I utredninga belyses utfordringene til de fire ulike aktørene i bunadsnæringa: Rettighetseierne, de som syr og monterer i Norge, underleverandører i Norge, og de som selger i Norge, men produserer i utlandet. Bunadsproduksjon i Norge handler ikke kun om at et produkt skal være norsk, med også om at det i hendene på utøverne forvaltes en immateriell kulturarv.

­- Vi må gå sammen om en felles strategi for å styrke bunadsnæringen her i landet. Vi ønsker å utfordre kulturpolitikerne på å skaffe mer kunnskap og utvikle en strategi for å sikre en bærekraftig næring, sier prosjektleder Mette Vårdal.

Hele rapporten kan du lese her.

Foto: En av artikkelforfatterne, Beate Strøm, under Fagdagane. Foto av Jorid Martinsen.

Aktuelt

Bunad er ei stor investering. Det er kostbart og mange legg også ned mange timar med arbeid i å sy bunad til seg sjølv eller andre. Då er det godt at ein gjer ei investering i noko som kanskje skal vare i 100 år?

Åshild er en dyktig husflidsdame. Hun er opptatt av å ta vare på bunadstradisjonene i Nordfjord spesielt, og i hele landet generelt. Selv er hun fra Troms, og sydde sin første bunad da hun var 25 år. Den gangen fikk hun låne prøvelapper på broderiet fra Husfliden i Bodø, og gikk i gang med håndarbeidet etter «selvlæringsprinsippet». Det ble en flott Nordlandsbunad!

2 nov 2018 12:00, Stormen bibliotek, Bodø

Forskingsprosjektet Immateriell kulturarv og tradisjonshåndverk har hatt som hovedmål å utvikle ein modell for å ivareta tradisjonshåndverk som står i fare for å døy ut. Korleis skal kunnskapen om håndverket leve vidare i framtida? Som case har montering av Vest-Telemarkbunad til kvinne vorte dokumentera gjennom film.

Valget sto mellom Romsdalsbunad og Vest-Agderbunad da Mira Akselsdatter Systad fra Nittedal skulle bestemme seg for bunad til konfirmasjonen. Men så fikk hun øye på den rekonstruerte Vest-Agderdrakten. Da ble valget lett.

Kontakt

For spørsmål, kontakt post@husflid.no. Det er Norges Husflidslag, med våre ansatte og vårt nettverk, som svarer på spørsmål. Om vi ikke kan svare, videreformidler vi kontakt..

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.