Kulturarv som raknar i saumen

Den 12. mai 2015 arrangerte Norges Husflidslag og Nynorskens hus seminaret "Kulturarv som raknar i saumen". På disse sidene finner du intervjuer som ble gjort i maidagene med ulike organisasjoner, politikere og andre om hvordan de ser på bevaringa av bunadens kulturarv og tekstene av Mette Karlsvik som ble fremført under seminaret.

Mette Karlsvik omskriv eller skriv oppå eksisterande tekstar om mytologiserte kvinner eller kvinneroller. Verktøyet er dei same som også grunnlagsmanusa er lagd av: Det å la stemmer bli høyrde. Det å forholde seg til ein tradisjon, stå på skuldrene av han, og rope ut - med ein litt annan stemme. Det er å gi stemme til dei som ikkje blir høyrt så ofte. 

Skuespiller Anne Marit Jacobsen ikler seg stolt Øst-Telemarksbunaden etter sin mor, som ble laget av Anne Bamble. I tillegg er hun opptatt av hvordan bunadssøm har i seg mye av den norske kvinnesjelen – og at statusen til bunadssøm og kvinnehåndverk må heves.

Stortingspresident Olemic Thommessen fra Høyre kjenner kulturfeltet godt, og er i tillegg en ivrig bunadsbruker. Spesielt kursvirksomheten trekker han frem som en av de viktigste tingene vi kan gjøre for å kompetanse på bunadssøm i framtida.

Vi har snakket med direktør for Norsk håndverksinstitutt, Eivind Falk, om hvordan han ser på nåtida og framtida til bunadene i Norge. Norsk håndverkinstitutt er sammen med Norges Husflidslag en av tre UNESCO-akkrediterte organisasjoner med ekspertstatus innen immateriell kulturarv, og Eivind er med det en mann som kjenner godt hvor skoen presser for håndverkskunnskapen i Norge!

Mara Acantalicio Trana er leder av aktivitetsskolen på Møllergata skole, og har vunnet Oslo bys kunst- og kulturpris for sitt arbeid med blant annet teater. Hun er oppvokst på Fillippinene  og er en tydelig tilhenger av den betydningen bunad og andre kulturuttrykk har i å vise frem identitet og fellesskap.

Partileder for Venstre, Trine Skei Grande, har gjennom sitt politiske liv jobbet mye med både kunnskaps- og kulturpolitikk. Vi har snakket med henne om håndverksfagene og hva som skal til for å bedre rekrutteringa til bunadsfaget!

Aktuelt

Alle som har opplevd det vet at det er en helt egen følelse å ta på seg bunad. Det er som om man vokser flere centimeter, som om man blir litt rettere i ryggen. Og så føler man seg fin og stor og spesiell. Særlig hvis man er ei lita jente som har på seg Verdens Fineste Bunad for første gang.

Bunad er ei stor investering. Det er kostbart og mange legg også ned mange timar med arbeid i å sy bunad til seg sjølv eller andre. Då er det godt at ein gjer ei investering i noko som kanskje skal vare i 100 år?

Åshild er en dyktig husflidsdame. Hun er opptatt av å ta vare på bunadstradisjonene i Nordfjord spesielt, og i hele landet generelt. Selv er hun fra Troms, og sydde sin første bunad da hun var 25 år. Den gangen fikk hun låne prøvelapper på broderiet fra Husfliden i Bodø, og gikk i gang med håndarbeidet etter «selvlæringsprinsippet». Det ble en flott Nordlandsbunad!

2 nov 2018 12:00, Stormen bibliotek, Bodø

Forskingsprosjektet Immateriell kulturarv og tradisjonshåndverk har hatt som hovedmål å utvikle ein modell for å ivareta tradisjonshåndverk som står i fare for å døy ut. Korleis skal kunnskapen om håndverket leve vidare i framtida? Som case har montering av Vest-Telemarkbunad til kvinne vorte dokumentera gjennom film.

Kontakt

For spørsmål, kontakt post@husflid.no. Det er Norges Husflidslag, med våre ansatte og vårt nettverk, som svarer på spørsmål. Om vi ikke kan svare, videreformidler vi kontakt..

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.