Bunader bærer i seg den norske kvinnesjelen

Skuespiller Anne Marit Jacobsen ikler seg stolt Øst-Telemarksbunaden etter sin mor, som ble laget av Anne Bamble. I tillegg er hun opptatt av hvordan bunadssøm har i seg mye av den norske kvinnesjelen – og at statusen til bunadssøm og kvinnehåndverk må heves.

Har du bunad, hva slags bunad er dette og hva betyr den for deg? Jeg har en Øst-Telemark bunad som jeg fikk etter min mor og den er laget av Anne Bamble. Hun laget to. Den andre hadde kronprinsesse Märtha, altså hun som var gift med Kong Olav. Min mor brukte bunaden bl.a. når hun opptrådte med folkemusikk, og jeg har også brukt den i slike sammenhenger.

Hvilken verdi tenker du bunader har? Bunaden har et slags statussymbol, men den bærer så langt mye mer. Bunader bærer i seg den norske kvinnesjelen. Å sy er på mange vis en av de viktigste syslene som kvinner har drevet, og det er en meditativ form for syssel, en form for terapi. Så i hver bunad ligger det minner om gleder og frustrasjon. Når man syr finner man fred. I dag for eksempel sydde jeg knapphull og det var deilig. Bunaden representerer også kunnskap om håndverk. 

Trenger vi den type kunnskap i Norge og  til hva og hva mener du er de viktigste tiltakene for å sikre at vi  i framtida fortsatt har denne type kompetanse i Norge? Interessen for håndverk går i bølger, dette ser man for eksempel når det gjelder strikking. Jeg tenker at vi må gi barn langt større mulighet til å lære håndverk og lære å sitte med et håndverk og  gi dem stolthet over å mestre. Få dem til å slappe av, og få dem vekk fra nettbrett osv. Jeg synes det å drive håndverk sammen med små barn er fantastisk og det setter igang de beste samtaler. Jeg blir så provosert over at disse tradisjonelle kvinnesyslene ofte blir stemplet negativt. Jeg mener vi må få mer håndverk inn i skolen og langt flere syklubber!

Foto: Fra Nationaltheatrets oppsetning "Morgon og kveld". Fotograf Marte Garmann

Aktuelt

Bunad er ei stor investering. Det er kostbart og mange legg også ned mange timar med arbeid i å sy bunad til seg sjølv eller andre. Då er det godt at ein gjer ei investering i noko som kanskje skal vare i 100 år?

Åshild er en dyktig husflidsdame. Hun er opptatt av å ta vare på bunadstradisjonene i Nordfjord spesielt, og i hele landet generelt. Selv er hun fra Troms, og sydde sin første bunad da hun var 25 år. Den gangen fikk hun låne prøvelapper på broderiet fra Husfliden i Bodø, og gikk i gang med håndarbeidet etter «selvlæringsprinsippet». Det ble en flott Nordlandsbunad!

2 nov 2018 12:00, Stormen bibliotek, Bodø

Forskingsprosjektet Immateriell kulturarv og tradisjonshåndverk har hatt som hovedmål å utvikle ein modell for å ivareta tradisjonshåndverk som står i fare for å døy ut. Korleis skal kunnskapen om håndverket leve vidare i framtida? Som case har montering av Vest-Telemarkbunad til kvinne vorte dokumentera gjennom film.

Valget sto mellom Romsdalsbunad og Vest-Agderbunad da Mira Akselsdatter Systad fra Nittedal skulle bestemme seg for bunad til konfirmasjonen. Men så fikk hun øye på den rekonstruerte Vest-Agderdrakten. Da ble valget lett.

Kontakt

For spørsmål, kontakt post@husflid.no. Det er Norges Husflidslag, med våre ansatte og vårt nettverk, som svarer på spørsmål. Om vi ikke kan svare, videreformidler vi kontakt..

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.