Håndverkskunnskap er også allmenndannelse!

Partileder for Venstre, Trine Skei Grande, har gjennom sitt politiske liv jobbet mye med både kunnskaps- og kulturpolitikk. Vi har snakket med henne om håndverksfagene og hva som skal til for å bedre rekrutteringa til bunadsfaget!

Den 12. mai inviterer Norges Husflidslag og Heimen husflid til seminaret «Kulturarv som raknar i saumen» på Nynorskens hus, og i maidagene fram mot seminaret vil vi snakke med ulike organisasjoner, politikere og andre om hvordan de ser på bevaringa av bunadens kulturarv. 

Hvilken kompetanse er det du tenker vi i dag sitter på knytta til bunad og folkedrakt? På lik linje med akademisk kunnskap så er håndverkskunnskap en del av allmenndannelsen. Et land må ha ulike fagutdannelser for å ha den bredden en må ha, da må noen kunne latin, og noen må kunne sy en bunad. I bunadssøm ligger det en klestradisjon og norsk kultur som vi må ta vare på.

Hva trenger vi så denne håndverkskunnskapen til? All kunnskap kan kanskje ikke bevares, men vi må sikre det som skal til for å bringe tradisjonen videre. Ikke alt må gjøre for hånd, noe kan gjøres med maskin, men vi må sørge for å ha kunnskapen her i landet.  Uten håndverksferdigheter mister vi muligheten til å forvalte vår egen historie. Det er kun her vi kan ta ansvar for søm eller broderi som er unikt norsk, og ingen andre kommer til å ta dette ansvaret enn oss.

Hva mener du er de viktigste tiltakene for å sikre at vi fortsatt har denne type kompetanse i Norge? At det står dårlig med rekrutteringen til håndverksfag er en av mange følgefeil fra Reform 94, og hvordan det ble lagt opp til at må være formell kompetanse knytta til all utdanning.

Få bestemmer seg for å bli treskjærer som 19-åring, og derfor må vi også satse på opplæring også for voksne. Vi trenger gode studieopplegg for de praktiske fagene, som både unge og voksne har tilgang til. Og man må se at det finnes muligheter til en yrkeskarriere innen håndverk – og da trengs det også at håndverkerne ser muligheter utenfor de tradisjonelle uttrykksformene. Flere burde innen håndverk burde lære av folkemusikken, der for eksempel Majorstuen og Valkyrien Allstars er gode eksempler på musikere som tar det tradisjonelle inn i nye former. Man tjener ikke på å kun tenke konserverende.

Dessuten har institusjoner og museer med mye fagkunnskap har også et ansvar for å både bevare og utvikle håndverkskunnskapen  – og de må sørge for å hele tiden utfordre kunnskapssynet og ikke kun være konserverende.

Hva betyr så bunaden for deg i din hverdag? Min første bunad var sydd av mamma og jeg fikk den som 15-åring – men den vokste jeg ut av. Nå har jeg 1000-årsdrakta fra Oslo, og er strålende fornøyd! For oss politikere som stadig er på arrangement hvor vi utsettes for terningkast på antrekk så er man alltid god kledd i bunad!

Informasjon om og påmelding til «Kulturarv som raknar i saumen» finner du her!

Foto: Anne Guri Gunnerød, Norges Husflidslag. 

Aktuelt

Bunad er ei stor investering. Det er kostbart og mange legg også ned mange timar med arbeid i å sy bunad til seg sjølv eller andre. Då er det godt at ein gjer ei investering i noko som kanskje skal vare i 100 år?

Åshild er en dyktig husflidsdame. Hun er opptatt av å ta vare på bunadstradisjonene i Nordfjord spesielt, og i hele landet generelt. Selv er hun fra Troms, og sydde sin første bunad da hun var 25 år. Den gangen fikk hun låne prøvelapper på broderiet fra Husfliden i Bodø, og gikk i gang med håndarbeidet etter «selvlæringsprinsippet». Det ble en flott Nordlandsbunad!

2 nov 2018 12:00, Stormen bibliotek, Bodø

Forskingsprosjektet Immateriell kulturarv og tradisjonshåndverk har hatt som hovedmål å utvikle ein modell for å ivareta tradisjonshåndverk som står i fare for å døy ut. Korleis skal kunnskapen om håndverket leve vidare i framtida? Som case har montering av Vest-Telemarkbunad til kvinne vorte dokumentera gjennom film.

Valget sto mellom Romsdalsbunad og Vest-Agderbunad da Mira Akselsdatter Systad fra Nittedal skulle bestemme seg for bunad til konfirmasjonen. Men så fikk hun øye på den rekonstruerte Vest-Agderdrakten. Da ble valget lett.

Kontakt

For spørsmål, kontakt post@husflid.no. Det er Norges Husflidslag, med våre ansatte og vårt nettverk, som svarer på spørsmål. Om vi ikke kan svare, videreformidler vi kontakt..

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.