Sats på lærlingeplasser

Vi har snakket med direktør for Norsk håndverksinstitutt, Eivind Falk, om hvordan han ser på nåtida og framtida til bunadene i Norge. Norsk håndverkinstitutt er sammen med Norges Husflidslag en av tre UNESCO-akkrediterte organisasjoner med ekspertstatus innen immateriell kulturarv, og Eivind er med det en mann som kjenner godt hvor skoen presser for håndverkskunnskapen i Norge!

Hvilken kompetanse er det du tenker vi i dag sitter på knytta til bunad og folkedrakt? Bunadene og folkedraktene er en fantastisk viktig del av vår kulturarv, en levende og ekstremt omfattende kunnskap, med et hav av teknikker! Bruken av bunad er også en viktig del av dette. Bunadstilvirking og bunadsbruk er rett og slett en levende nasjonalskatt.

Hva trenger vi så denne håndverkskunnskapen til? Vi er jo i den heldige situasjonen at bunad er en av de små tradisjonelle fagene det er etterspørsel etter, og det omsettes jo for hundrevis av millioner av kroner. Så her har vi allerede et utgangspunkt og et marked, og det er få andre små håndverksfag som er så heldig stilt. Men vi kan ikke ta dette for gitt, og det er viktig å bevare den levende håndverkskunnskapen. Hvis de som i dag forvalter kunnskapen forsvinner, så må man forsøke å rekonstruere, men det er mye bedre å videreformidle kunnskapen mens den er levende. Denne handlingsbårne kunnskapen overlever gjennom samhandling, mellom en som kan og en som lærer. Vi har jo eksempler på at viktig kunnskap innen bunad har forsvunnet – et eksempel er en som arbeidet med trykk på stoffer, som ble sagt å være en av de siste. Han forvaltet en helt spesiell type tradisjon, som han ikke fikk gikk videre før han døde.

Hva mener du er de viktigste tiltakene for å sikre at vi fortsatt har denne type kompetanse i Norge? Vi må satse på lærlingplasser! Med det så må lærlingtilskuddet stå i forholdet til det merarbeidet det er for bedriften å ta inn en lærling. Økingen som har vært de siste årene er bra, men det er ikke nok. Dessuten må den foreslåtte tiltakspakken for lærlingeplasser følges opp og utvikles.

I tillegg må ikke bare utvikle breddekunnskap, men også løfte frem spydspisser innenfor faget. Et godt eksempel er Mona Løktig, som var den første stipendiaten innen bunadtilvirkerfaget. Mitt sterke ønske er at det kommer mange bunadtilvirkere som søker på stipendiatstillinger i framtida, for her ligger det en anerkjennelse på et høyere nivå av et utøvende fag.

Hva betyr bunaden for deg i hverdagen? Selv har jeg to bunader, begge fra steder jeg har sterk tilknytning til. Valdresbunaden som kona mi har sydd setter jeg utrolig høyt, og den brukte jeg også til bryllupet vårt. Også bor jeg jo i Gudrandsdalen, og har skaffet meg bunaden herfra med vevet rutavest fra Gudbrandsdalens Uldvarefabrik, hvor jeg også har jobbet.

Foto: Eivind Falk iført bunad på besøk i Kina. Norsk håndverksinstitutt.

Aktuelt

Alle som har opplevd det vet at det er en helt egen følelse å ta på seg bunad. Det er som om man vokser flere centimeter, som om man blir litt rettere i ryggen. Og så føler man seg fin og stor og spesiell. Særlig hvis man er ei lita jente som har på seg Verdens Fineste Bunad for første gang.

Bunad er ei stor investering. Det er kostbart og mange legg også ned mange timar med arbeid i å sy bunad til seg sjølv eller andre. Då er det godt at ein gjer ei investering i noko som kanskje skal vare i 100 år?

Åshild er en dyktig husflidsdame. Hun er opptatt av å ta vare på bunadstradisjonene i Nordfjord spesielt, og i hele landet generelt. Selv er hun fra Troms, og sydde sin første bunad da hun var 25 år. Den gangen fikk hun låne prøvelapper på broderiet fra Husfliden i Bodø, og gikk i gang med håndarbeidet etter «selvlæringsprinsippet». Det ble en flott Nordlandsbunad!

2 nov 2018 12:00, Stormen bibliotek, Bodø

Forskingsprosjektet Immateriell kulturarv og tradisjonshåndverk har hatt som hovedmål å utvikle ein modell for å ivareta tradisjonshåndverk som står i fare for å døy ut. Korleis skal kunnskapen om håndverket leve vidare i framtida? Som case har montering av Vest-Telemarkbunad til kvinne vorte dokumentera gjennom film.

Kontakt

For spørsmål, kontakt post@husflid.no. Det er Norges Husflidslag, med våre ansatte og vårt nettverk, som svarer på spørsmål. Om vi ikke kan svare, videreformidler vi kontakt..

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.