Mangfoldet i bunader

Det finnes minst 450 ulike norske bunader og folkedrakter. Hver bunad består av et utall deler lager med spesifikke teknikker, og vi kan si at på det hundretalls av bunader som finnes er det tusentalls av teknikker. 

Bunaden kan bestå av vevd ull, lin eller silke, strikking, broderi, bånd, hekling, lær og mer. I tillegg har man gull- og sølvsmiing, filigrans, kniver, hatter og sko. Mange av disse elementene representerer eldre og tradisjonelle håndverksferdigheter som er utrydningstruet. 

I Norges Husflidslag er vi opptatt av å bevare det rike mangfoldet i bunadstradisjonen, og dette fordrer at kunnskapen knyttet til bruk og produksjon av bunad videreføres. Bunaden er immateriell kulturarv, kulturarv som ikke kan vernes ved å plasseres på museum, men gjennom at kunnskapen om å lage den og bruke den overleveres fra en generasjon til den neste.

Vi er opptatt av bunaden er et plagg som lages for å vare. Din bunad gir du kanskje videre til egne barn eller barnebarn, og plagget blir sånn sett også en del av din egen familiehistorie og identitet.

Rundt om i norske hjem henger det om lag 2,5 millioner bunader, og hvordan bunaden brukes på 17.mai, på galla, i dåp og bryllup, gjør bunaden unik i europeisk sammenheng. Mye bruk fører også til stor etterspørsel, så det store spørsmålet for fremtiden er: Hvordan forsikre oss om at det i fremtiden finnes nok personer med kompetanse til å produsere bunader og ivareta de utallige håndverksteknikkene?

Les mer om våre kurs i bunadssøm her.

Les mer om lærlingordningen her.

Foto fra Nordisk draktseminar på Fagernes 2015. Berit Solhaug.

Aktuelt

2 nov 2018 12:00, Stormen bibliotek, Bodø

Forskingsprosjektet Immateriell kulturarv og tradisjonshåndverk har hatt som hovedmål å utvikle ein modell for å ivareta tradisjonshåndverk som står i fare for å døy ut. Korleis skal kunnskapen om håndverket leve vidare i framtida? Som case har montering av Vest-Telemarkbunad til kvinne vorte dokumentera gjennom film.

Valget sto mellom Romsdalsbunad og Vest-Agderbunad da Mira Akselsdatter Systad fra Nittedal skulle bestemme seg for bunad til konfirmasjonen. Men så fikk hun øye på den rekonstruerte Vest-Agderdrakten. Da ble valget lett.

Institutt for bunad og folkedrakt har nå fått ny ledelse, og det er Camilla Rossing som overtar rollen som leder for faginstituttet, etter å ha arbeidet der som konservator siden 2008. 

Valdresmusea søkjer ein person til stillinga som avdelingsleiar for Norsk institutt for bunad og folkedrakt. Til stillinga følgjer det faglege ansvaret for drift og utvikling av instituttet, som har fem tilsette. Søknadsfrist fredag 15. januar 2016.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.