Toppet eksamensfeiring med å vinne bunad

Mia Celine på 24 år skulle kjøpe melkesjokolade for å feire overstått eksamen – og endte opp med å kunne toppe feiringa med en nylaget Lundebydrakt!

Foto (Jorid Martinsen): Mia Celine Dammen sammen med bunadtilvirker Hanne Beate Thomsen i hennes systue på Nordstrand.

Våren 2016 samarbeidet Norges Husflidslag med Freia melkesjokolade om kampanjen ”Kom kyra!”, hvor åtte personer landet over fant en brautende gullbillett i sjokoladepakker og med det også en valgfri bunad produsert i Norge.

Mia Celine Dammen fra Langhus er til student i Stavanger, og da hun og noen venner var ferdig med eksamen i våres kjøpte hun melkesjokolade for å feire med. Det viste seg at sjokoladen gjemte en av de åtte gullbillettene plassert landet over, som hun kunne omsette i en valgfri bunad.

- Dette var veldig gøy! Jeg har jo hatt lyst på bunad lenge, så det var helt perfekt. At jeg valgte akkurat Lundebydrakta handler om at oldefar var fra nabogården til han som tegna den, og det er jo ekstra flott å kunne ha en bunad jeg føler tilknytning til.

Mia Celines bunad har blitt produsert av bunadtilvirker og husflidhåndverker Hanne Beate Thomsen, og Mia og Celine har møttes totalt fire ganger fra første måling til henting av den ferdige bunaden.

- Mange vet ikke hvor mye som er håndsøm på en bunad, fortelle bunadtilvirker Hanne Beate Thomsen, som har sydd bunader siden 1986, og tok mesterbrevet i 2007.

Mia Celine bekrefter at hun har lært mye mer om hvilket arbeid som skal til for å lage en bunad gjennom møtene med Hanne Beate, og synes at plagget blir ekstra verdifullt når hun vet hvem som har sydd det og hvor lang tid som er brukt på det.

17. mai 2017 blir første nasjonaldag hvor Mia Celine kan feire i sin nye Lundebydrakt, men med et kvalitetsplagg som en skreddersydd og håndbrodert bunad er det sikkert at den også kommer til å følge med henne på feiringer i flere tiår framover!

Aktuelt

Bunad er ei stor investering. Det er kostbart og mange legg også ned mange timar med arbeid i å sy bunad til seg sjølv eller andre. Då er det godt at ein gjer ei investering i noko som kanskje skal vare i 100 år?

Åshild er en dyktig husflidsdame. Hun er opptatt av å ta vare på bunadstradisjonene i Nordfjord spesielt, og i hele landet generelt. Selv er hun fra Troms, og sydde sin første bunad da hun var 25 år. Den gangen fikk hun låne prøvelapper på broderiet fra Husfliden i Bodø, og gikk i gang med håndarbeidet etter «selvlæringsprinsippet». Det ble en flott Nordlandsbunad!

2 nov 2018 12:00, Stormen bibliotek, Bodø

Forskingsprosjektet Immateriell kulturarv og tradisjonshåndverk har hatt som hovedmål å utvikle ein modell for å ivareta tradisjonshåndverk som står i fare for å døy ut. Korleis skal kunnskapen om håndverket leve vidare i framtida? Som case har montering av Vest-Telemarkbunad til kvinne vorte dokumentera gjennom film.

Valget sto mellom Romsdalsbunad og Vest-Agderbunad da Mira Akselsdatter Systad fra Nittedal skulle bestemme seg for bunad til konfirmasjonen. Men så fikk hun øye på den rekonstruerte Vest-Agderdrakten. Da ble valget lett.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

This site uses cookies. Read more about cookies here. Do not show this message again.