Utdanning og opplæring

På disse sidene kan du finne ulike kurs og opplæringstilbud innenfor bunadtilvirkning. Du vil også finne ut hvordan du kan få svennebrev.

De fleste kursene innenfor bunadfaget foregår lokalt, derfor bør du sjekke ditt lokale husflidslag først. Undersøk også hos andre lokallag i fylket.

Bunadopplæringa er eit samarbeid mellom Noregs Ungdomslag, Norges Husflidslag og Studieforbundet kultur og tradisjon. Kursrekkja består av ni modular. Til saman vil dette gje deltakarane ei brei innføring i praktisk bunadsaum.

Læreplan i bunadtilverkarfaget og handvevarfaget vart vedteken i 1997. Bunadopplæringa og vevopplæringa er bygd opp ikring desse læreplanene. Både bunadtilverkare og handvevare har ei viktig rolle i ivaretaking og formidling av tekstilhandverkstradisjonen, kultur og identitet.

Bunadtilvirker er tittelen når du er yrkesfaglig utdannet til å utarbeide mønstre, brodere, montere og tilpasse bunader. Selv om det hvert år er personer som tar denne utdanninga er det et fag som absolutt kunne hatt bruk for flere utøvere!

En bunad må ikke kjøpes ferdig, du kan også lage hele eller deler av den selv. Å ha en bunad laget av deg selv eller noen du kjenner, gjør kanskje at du verdsetter den ekstra mye  og det blir enda mer gøy å gi den videre til neste generasjon. 

Aktuelt

2 nov 2018 12:00, Stormen bibliotek, Bodø

Forskingsprosjektet Immateriell kulturarv og tradisjonshåndverk har hatt som hovedmål å utvikle ein modell for å ivareta tradisjonshåndverk som står i fare for å døy ut. Korleis skal kunnskapen om håndverket leve vidare i framtida? Som case har montering av Vest-Telemarkbunad til kvinne vorte dokumentera gjennom film.

Valget sto mellom Romsdalsbunad og Vest-Agderbunad da Mira Akselsdatter Systad fra Nittedal skulle bestemme seg for bunad til konfirmasjonen. Men så fikk hun øye på den rekonstruerte Vest-Agderdrakten. Da ble valget lett.

Institutt for bunad og folkedrakt har nå fått ny ledelse, og det er Camilla Rossing som overtar rollen som leder for faginstituttet, etter å ha arbeidet der som konservator siden 2008. 

Valdresmusea søkjer ein person til stillinga som avdelingsleiar for Norsk institutt for bunad og folkedrakt. Til stillinga følgjer det faglege ansvaret for drift og utvikling av instituttet, som har fem tilsette. Søknadsfrist fredag 15. januar 2016.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

This site uses cookies. Read more about cookies here. Do not show this message again.