Bunadtilvirkerfaget

Bunadtilvirker er tittelen når du er yrkesfaglig utdannet til å utarbeide mønstre, brodere, montere og tilpasse bunader. Selv om det hvert år er personer som tar denne utdanninga er det et fag som absolutt kunne hatt bruk for flere utøvere!

Rundt om på Husfliden-butikken landet over finnes det systuer med profesjonelle bunadtilvirkere og skreddere ansatt, i tillegg til at det finnes bunadtilvirkere som jobber selvstendig. Men det er ikke mange som tar denne type utdanning i dag, og skal etterspørselen etter bunader fra fagfolk i Norge etterleves, så trengs det en langt større rekruttering til faget i framtida!

Faget er definert som smått og verneverdig, noe som vil si at det har færre enn femten nye lærekontrakter i løpet av tre år. Selv om det er behov for flere bunadtilvirkere er det ofte vanskelig å finne lærlingplass. I Vestfold har fylkeshusflidslaget tatt saken i egne hender og de har sammen med Vestfold fylkeskommune og Sandefjord videregående skole tatt ansvar for at det skal finnes et utdanningstilbud som bunadtilvirker. I 2015 startet tre unge jenter opp her, og vi er spent på å se om dette er en modell flere husflidslag og fylkeskommuner kan adoptere!

Opplæring utenfor det formelle opplæringssytemet

I Norge finnes det også muligheter for yrkesopplæring innen bunad uten det uformelle opplæringssystemet. For eksempel står Norges Husflidslag saman med Norges Ungdomslag og Studieforbundet kultur og tradisjon for den modulbaserte bunadopplæringa. Denne opplæringa er ei kursrekke bestående av ni moduler hvor deltakerne kan ta en eller alle moduler, og som kan gi mulighet til å gå opp til svenneprøve.

Hvis bunadtilvirker er et fag du er interessert i kan du lese mer om det her.

Foto: Sissel Beate Skar

Aktuelt

Bunad er ei stor investering. Det er kostbart og mange legg også ned mange timar med arbeid i å sy bunad til seg sjølv eller andre. Då er det godt at ein gjer ei investering i noko som kanskje skal vare i 100 år?

Åshild er en dyktig husflidsdame. Hun er opptatt av å ta vare på bunadstradisjonene i Nordfjord spesielt, og i hele landet generelt. Selv er hun fra Troms, og sydde sin første bunad da hun var 25 år. Den gangen fikk hun låne prøvelapper på broderiet fra Husfliden i Bodø, og gikk i gang med håndarbeidet etter «selvlæringsprinsippet». Det ble en flott Nordlandsbunad!

2 nov 2018 12:00, Stormen bibliotek, Bodø

Forskingsprosjektet Immateriell kulturarv og tradisjonshåndverk har hatt som hovedmål å utvikle ein modell for å ivareta tradisjonshåndverk som står i fare for å døy ut. Korleis skal kunnskapen om håndverket leve vidare i framtida? Som case har montering av Vest-Telemarkbunad til kvinne vorte dokumentera gjennom film.

Valget sto mellom Romsdalsbunad og Vest-Agderbunad da Mira Akselsdatter Systad fra Nittedal skulle bestemme seg for bunad til konfirmasjonen. Men så fikk hun øye på den rekonstruerte Vest-Agderdrakten. Da ble valget lett.

Kontakt

For spørsmål, kontakt post@husflid.no. Det er Norges Husflidslag, med våre ansatte og vårt nettverk, som svarer på spørsmål. Om vi ikke kan svare, videreformidler vi kontakt..

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPrivacy

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.