Lag bunaden din selv!

En bunad må ikke kjøpes ferdig, du kan også lage hele eller deler av den selv. Å ha en bunad laget av deg selv eller noen du kjenner, gjør kanskje at du verdsetter den ekstra mye  og det blir enda mer gøy å gi den videre til neste generasjon. 

Over 1500 personer hvert år på kurs i å lage bunad hos ulike husflidslag, hvor de lærer å sy, veve, perle, lage filigrans og mer. Norges Husflidslag har om lag 370 lokallag spredd over hele landet, og i alle regioner finner du kurs i hvordan lage bunader fra nærområdet.

Det er lokallagene selv som bestemmer hva de skal ha kurs i og finner lokale instruktører til å holde kursene. Det er et stadig pågående arbeid å ivareta ulike ferdigheter og teknikker. Instruktørene er lokale, deltakerne er lokale og klærne det samme. Vi ser at opplæringsopplegg forankret i et lokalsamfunn skaper felles verdier og kunnskap, og inspirerer til livslang læring.

Enkelte lokallag arrangerer også kurs spesielt tilpasset konfirmanter, hvor konfirmanten kan komme alene eller sammen med for eksempel far, bestemor eller en tante for å sy sin egen bunad.

I tillegg til sykursene har mange lag kurs i spesifikke teknikker som er særegne for de lokale bunaden. Kurs finnes som kveldskurs, helgekurs eller ukeskurs i feriene, så for de som vil sy sin egen bunad har våre lokallag mange muligheter!

Denne typen uformell opplæring mener vi er et godt eksempel på ”beste praksis” innen vern av kunnskap, og kan knyttes direkte opp mot UNESCO-konvensjonen om vern av den immaterielle kulturarven.

Finn ditt nærmeste lokallag her.

Foto: Utsnitt fra trønderbunad. Sissel Beate Skar.

Aktuelt

Bunad er ei stor investering. Det er kostbart og mange legg også ned mange timar med arbeid i å sy bunad til seg sjølv eller andre. Då er det godt at ein gjer ei investering i noko som kanskje skal vare i 100 år?

Åshild er en dyktig husflidsdame. Hun er opptatt av å ta vare på bunadstradisjonene i Nordfjord spesielt, og i hele landet generelt. Selv er hun fra Troms, og sydde sin første bunad da hun var 25 år. Den gangen fikk hun låne prøvelapper på broderiet fra Husfliden i Bodø, og gikk i gang med håndarbeidet etter «selvlæringsprinsippet». Det ble en flott Nordlandsbunad!

2 nov 2018 12:00, Stormen bibliotek, Bodø

Forskingsprosjektet Immateriell kulturarv og tradisjonshåndverk har hatt som hovedmål å utvikle ein modell for å ivareta tradisjonshåndverk som står i fare for å døy ut. Korleis skal kunnskapen om håndverket leve vidare i framtida? Som case har montering av Vest-Telemarkbunad til kvinne vorte dokumentera gjennom film.

Valget sto mellom Romsdalsbunad og Vest-Agderbunad da Mira Akselsdatter Systad fra Nittedal skulle bestemme seg for bunad til konfirmasjonen. Men så fikk hun øye på den rekonstruerte Vest-Agderdrakten. Da ble valget lett.

Kontakt

For spørsmål, kontakt post@husflid.no. Det er Norges Husflidslag, med våre ansatte og vårt nettverk, som svarer på spørsmål. Om vi ikke kan svare, videreformidler vi kontakt..

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPrivacy

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.