Hvordan stryke bunadskjorte?

Gjør deg klar til 17. mai! Her finner du tipsene om hvordan du steg for steg vasker og steller bunadsskjorta di, uansett om den er av lin eller bomull.

Flekkfjerning

Alle fruktflekker (saft, syltetøy, vin og ketchup) tas av med kokende vann. Kok opp vannet og slå det gjennom flekken etter at du har satt en bolle under. Flekken blir som regel borte, men det kan bli en blå skjolde som går av i vask. Det er viktig å gjøre dette før en vasker skjorta i såpevann.

Melke- og fløteflekker legges i kaldt vann, også kaffe- og teflekker.

 

Bløtlegging

Legg den i kaldt vann i 24 timer. Det gjør at fibrene åpner seg, og svette og lign. trekkes ut i vannet. Hvis skjorta er gul, vil også det trekke ut. Det hender at vannet blir helt gult, da må en bytte vann. Skjorta vil nå være lettere å vaske.

Er det fremdeles flekker på skjorta som du ikke vet hva er, dryss såpespon på (mens skjorta er våt), og pump på flekken med en natursvamp. Gjør det samme med kragen, dersom den er gul i bretten. Det er viktig at en ikke gnir!

Skjorter med kulørt broderi må ikke legges i vann.

 

Vask

Skjorta vaskes i Husflidens såpespon eller Sunlight såpe. Bruk ikke syntetiske vaskemidler (spesielt ikke på lin)! Vask forsiktig for hånd og skyll uten å sentrifugere.

Natursåpe gir linen ”næring” og den krøller ikke så mye.

Er skjorta fortsatt gul, heng den i sola!

Kulørt broderi: Hvis du ser at broderiet ”blør”, ha hvit eddikessens  i vaskevannet, for å stoppe avfargingen!

NB! Dersom en skjorte består av både bomulls- og linstoff, må den vaskes som lin. Vask alltid slik som den mest ømfintlige fiberen krever!

 

Tørking

Heng skjorta på en kraftig henger (helst i plast, fordi ubehandlet tre og/eller metall kan sette merker på skjorta) og strekk den i fasong mens den er våt.

Det beste er å gå til og fra, og strekke ut bretter og rynker mens den tørker. Gjør dette en dag du er hjemme!

En kan legge skjorta inn i et håndkle for å ta bort vann, før en henger den opp til tørking/strekking (spesielt for skjorter med kulørt broderi).

Skjorta krøller mindre i bruk når en har vasket den med natursåpe og strekt den.

 

Oppbevaring

Brett skjorta fint sammen og legg den i en eske foret med et utvasket laken, eller i en tøypose. Da er skjorta klar til bruk, neste gang.

Er skjorta strukket og glattet fint før den ble lagt bort, trenger den ikke mer stell før bruk. Dersom den er blitt oppbevart i en stoffpose, kan det hende at den trenger litt mer strekking, evt. stryking. Særlig nye skjorter er vanskeligere å få glatte, i motsetning til de som er blitt vasket mange ganger.

 

Stryking eller strekking før bruk

Stryking: Dynk skjorta med kaldt vann og legg den i en plastpose en stund. Legg den kaldt i kjøleskapet, ikke i fryseren, for ikke å risikere at skjorta brekker når du tar den opp!

Stryk skjorta på baksiden, for å unngå at forsiden blir gul.

Strekking: Dersom du har strekt skjorta etter vask, kan du nå dusje kaldt vann på evt. bretter og skrukker, og strekke ut.

Stryk/strekk skjorta dagen før bruk, og heng den på en kleshenger, slik at den får tørke godt.

Ta alltid med en dusjeflaske når skjorta er med på reise!

Stryking sliter på skjorta og gjør at den lettere blir gul.

 

Gode råd

Gule skjolder under armene kommer av deodorantene og ikke av svette. La være å bruke deodorant når du har på bunaden, eller bruk Helsedeodoranten som består av 100 % naturlige mineralsalter. Kjøpes i helsekostbutikker.

Ikke bruk vaskemidler med optiske blekemidler eller Klorin, da vil skjorta vare kortere tid. Spesielt sammen med varmt vaskevann, vil dette være ødeleggende for linskjorter!

 

Andre hvite plagg til bunaden, f. eks. forkle og hodeplagg

Vask som bunadskjorter.

Tørking: Alt med broderi og lign., legger du med retten opp (for at ikke broderiet skal bli flatt) på et bord som tåler vann, og strekker plagget vinkelrett. Bruk natursvamp og dynk og stryk over slik at luftboblene blir borte. En kan også fjerne vann med svampen. Da klistrer plagget seg fast til bordet. La det ligge slik til det er helt tørt!

Forkle kan ha linning. Da sparer du ca. 20 cm, som du kan spraye vann på og strekke ut med hendene, eller stryke etterpå.

Gjelder det plagg uten broderi, kan det legges med retten ned når du svamper. Plagget blir da blankt når det har tørket.

1

2

Kontakt

For spørsmål, kontakt post@husflid.no. Det er Norges Husflidslag, med våre ansatte og vårt nettverk, som svarer på spørsmål. Om vi ikke kan svare, videreformidler vi kontakt..

Aktuelt

Bunad er ei stor investering. Det er kostbart og mange legg også ned mange timar med arbeid i å sy bunad til seg sjølv eller andre. Då er det godt at ein gjer ei investering i noko som kanskje skal vare i 100 år?

Åshild er en dyktig husflidsdame. Hun er opptatt av å ta vare på bunadstradisjonene i Nordfjord spesielt, og i hele landet generelt. Selv er hun fra Troms, og sydde sin første bunad da hun var 25 år. Den gangen fikk hun låne prøvelapper på broderiet fra Husfliden i Bodø, og gikk i gang med håndarbeidet etter «selvlæringsprinsippet». Det ble en flott Nordlandsbunad!

2 nov 2018 12:00, Stormen bibliotek, Bodø

Forskingsprosjektet Immateriell kulturarv og tradisjonshåndverk har hatt som hovedmål å utvikle ein modell for å ivareta tradisjonshåndverk som står i fare for å døy ut. Korleis skal kunnskapen om håndverket leve vidare i framtida? Som case har montering av Vest-Telemarkbunad til kvinne vorte dokumentera gjennom film.

Valget sto mellom Romsdalsbunad og Vest-Agderbunad da Mira Akselsdatter Systad fra Nittedal skulle bestemme seg for bunad til konfirmasjonen. Men så fikk hun øye på den rekonstruerte Vest-Agderdrakten. Da ble valget lett.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.