Stell av bunadssølv

Lurer du på hvordan du skal holde bunadssølvet ditt penest mulig? Denne artikkelen fra vårt fagutvalg for bunad og folkedrakt forteller deg det du trenger å vite!

Med bunadssølv mener vi her alt tilbehør i sølv til bunadene.

Det er tre hovedtyper sølv brukt på bunadene i Norge; ”hvitt” sølv, oksidert sølv som har svarte ”skygger” ved dekoren og sølv med innlagt kulørte steiner. Som hovedregel skal de oppbevares likt, men det oksiderte og det med steiner, må pusses mer forsiktig.     

Oppbevaring

Bunadssølv bør oppbevares i tette plastposer, for at ikke luft skal komme til og oksidere sølvet. Ikke bruk en gummistrikk rundt, den inneholder svovel som gjør sølvet svart! Unntaket er sølvbelter med støler festet på et lærbelte. Garvesyra i læret kan misfarge sølvet. Legg det i en tøypose eller et treskrin. Du kan få kjøpt spesielle skrin til oppbevaring av bunadssølv – spør i nærmeste Husfliden-butikk!

Pussing

Trenger sølvet pussing, kan en bruke en pusseklut kjøpt i en gullsmedforretning. Ikke bruk flytende sølvrens (til å dyppe i), det er sterkt og kan skade sølvet og oksidert sølv kan bli helt hvitt. En kan også ha lunket vann i oppvaskekummen med en liten sprut Zalo + 1 teskje salmiakk pr. liter vann. Dypp gjenstandene eller la de ligge i kummen et par minutter. Etterpå må de tørkes godt med en myk klut og blåses helt tørre med en hårføner. Etter bruk av bunaden, kan også sølvet tørkes av med en klut fukta i Zalo-vann, for å få bort fettholdige fingermerker.

Maljer, hekter og spenner som er sydd fast på f. eks. bunadlivet, må sprettes av om de skal kunne pusses skikkelig. Dette kan du gjøre ved behov.

Veskelåser og beltespenner: Her må en også være forsiktig med stoffet under, når en pusser. Beskytt gjerne med litt plast, men følg med under arbeidet!  Av og til kan du sprette sølvet av tekstilen, for å få pusset det skikkelig. Dette gjelder også sølv på sølvbelter.

Knapper: Bruk pussebrett. Klipp til en bit av for eks. en melkekartong, og lag en splitt i denne. Tre den på knappen, for å beskytte stoffet når du pusser. Ikke dypp dem i flytende sølvrens fordi knapper kan være hole, og da være vanskelige å få skylt og tørket skikkelig. Sølvrens kan senere renne ut på stoffet og lage skader! Det kan være lurt å pakke plastfilm rundt sølvknapper, for å slippe så mye pussing.

Sølvspenner på sko: For å unngå at læret misfarger spennene, kan du pakke litt plastfilm rundt dem, når du setter skoen vekk.

Er sølvet blitt sterkt misfarget, lønner det seg å levere det inn for oppussing hos en sølvsmed.

Foto: Boljesølje fra Fili v/filigransmester Gry Marie Grindbakken.

Aktuelt

Bunad er ei stor investering. Det er kostbart og mange legg også ned mange timar med arbeid i å sy bunad til seg sjølv eller andre. Då er det godt at ein gjer ei investering i noko som kanskje skal vare i 100 år?

Åshild er en dyktig husflidsdame. Hun er opptatt av å ta vare på bunadstradisjonene i Nordfjord spesielt, og i hele landet generelt. Selv er hun fra Troms, og sydde sin første bunad da hun var 25 år. Den gangen fikk hun låne prøvelapper på broderiet fra Husfliden i Bodø, og gikk i gang med håndarbeidet etter «selvlæringsprinsippet». Det ble en flott Nordlandsbunad!

2 nov 2018 12:00, Stormen bibliotek, Bodø

Forskingsprosjektet Immateriell kulturarv og tradisjonshåndverk har hatt som hovedmål å utvikle ein modell for å ivareta tradisjonshåndverk som står i fare for å døy ut. Korleis skal kunnskapen om håndverket leve vidare i framtida? Som case har montering av Vest-Telemarkbunad til kvinne vorte dokumentera gjennom film.

Valget sto mellom Romsdalsbunad og Vest-Agderbunad da Mira Akselsdatter Systad fra Nittedal skulle bestemme seg for bunad til konfirmasjonen. Men så fikk hun øye på den rekonstruerte Vest-Agderdrakten. Da ble valget lett.

Kontakt

For spørsmål, kontakt post@husflid.no. Det er Norges Husflidslag, med våre ansatte og vårt nettverk, som svarer på spørsmål. Om vi ikke kan svare, videreformidler vi kontakt..

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.