Stell og oppbevaring av bunad

Det er lurt å stelle bunaden slik at alle delene er i god stand og alltid klar til bruk. Da vil den også vare lenger. Les disse tipsene om hvordan du steller godt med bunaden din. 

Når du har brukt bunaden bør du gjøre følgende:

1. Vask skjorta. Det er lurt å vaske skjorta etter hver gangs bruk. Fjern evt. flekker før du vasker. Skjorta bør legges til bløt i rent, kaldt vann med en gang, for så å vaskes innen en til to dager. Se Vask og stell av bunadsskjorter.  Når skjorta er tørr, kan den oppbevares i en stoffpose eller en eske. Det gjelder også andre deler av bunaden.

2. Luft de andre bunadsdelene. Se etter om det er flekker, som du bør ta av så fort som mulig. Sjekk også om falder eller andre sømmer trenger reparasjon.

3. Bunadssølvet kan det være lurt å tørke med en pusseklut, slik at eventuelle fingermerker ikke får feste seg.  Søljer og annet løst bunadssølv, bør pakkes i tette plastposer. Knapper, maljer, skospenner og lign. kan en pakke plastfilm omkring. Se Stell av bunadssølv.

4. Bunadsstrømper vaskes etter bruk. Oppbevar de gjerne i bunadsskoene, for alltid å vite hvor en har de.

5. Bunadssko bør tørkes over (rengjøres) med en fuktig klut, før de legges i en skoeske eller en tøypose. Puss gjerne skoene med en skokrem egna for den typen sko du har, før du legger dem vekk.

6. Heng bunaden til lagring i en oppbevaringspose av stoff. For å hindre at evt. møll kommer til, bør posen være så tett som mulig.

Bruke gode kleshengere. Der stakk og liv er sydd sammen, er det mest skånsomt å henge drakten fra hemper festet i livet.

7. Tenk på at bunaden ikke må bli angrepet av skadedyr, f. eks. møll. Sørg for at alle tekstilene er uten flekker og blir luftet godt etter bruk, da er du sikrere. Ullstoff blir ikke møllbehandlet i dag og de gamle møllkulene er forbudt. Legg gjerne trekuler/-biter av sedertre, som møllen avskyr, ned i oppbevaringsposen.

Bruker du bunaden sjelden, er det lurt å lufte den minst en gang i året, for å unngå skadedyr.

Oppdager du at det er møllhull i drakten, bør du legge den i fryseren noen dager for å drepe evt. møll. Helst i to omganger, for å drepe egg som kanskje har klart seg gjennom første nedfrysing.

Aktuelt

Bunad er ei stor investering. Det er kostbart og mange legg også ned mange timar med arbeid i å sy bunad til seg sjølv eller andre. Då er det godt at ein gjer ei investering i noko som kanskje skal vare i 100 år?

Åshild er en dyktig husflidsdame. Hun er opptatt av å ta vare på bunadstradisjonene i Nordfjord spesielt, og i hele landet generelt. Selv er hun fra Troms, og sydde sin første bunad da hun var 25 år. Den gangen fikk hun låne prøvelapper på broderiet fra Husfliden i Bodø, og gikk i gang med håndarbeidet etter «selvlæringsprinsippet». Det ble en flott Nordlandsbunad!

2 nov 2018 12:00, Stormen bibliotek, Bodø

Forskingsprosjektet Immateriell kulturarv og tradisjonshåndverk har hatt som hovedmål å utvikle ein modell for å ivareta tradisjonshåndverk som står i fare for å døy ut. Korleis skal kunnskapen om håndverket leve vidare i framtida? Som case har montering av Vest-Telemarkbunad til kvinne vorte dokumentera gjennom film.

Valget sto mellom Romsdalsbunad og Vest-Agderbunad da Mira Akselsdatter Systad fra Nittedal skulle bestemme seg for bunad til konfirmasjonen. Men så fikk hun øye på den rekonstruerte Vest-Agderdrakten. Da ble valget lett.

Kontakt

For spørsmål, kontakt post@husflid.no. Det er Norges Husflidslag, med våre ansatte og vårt nettverk, som svarer på spørsmål. Om vi ikke kan svare, videreformidler vi kontakt..

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.