Et mer ansvarlig forbruk

Gjennom Holdbart skal vi vise hvordan tradisjonshåndverk og materialkunnskap kan bidra til å gjøre forbruket vårt mer ansvarlig, mer bærekraftig. 

En felles plan
I dag er det mange miljøer og organisasjoner som arbeider for at vi skal kutte i forbruket vårt. Felles for oss er disse tre begrepene som ligger i bunn:

Reuse
Reduce
Recycle

På norsk kan vi si: Gjenbruk, reduser og resirkuler. 

Det ligger i vår organisasjons ryggmarg å utnytte ressursene maksimalt. Vi kan på mange måter si at det er dèt som er husflid. Husflid var tradisjonelt å få mye ut av lite, og vi har sterke tradisjoner for det her i landet. De siste tiåra har mye av kunnskapen knyttet til dette gått tapt. Praktiske fag har ikke vært prioritert i skolen, og vår voldsomme velstand har ikke gjort det nødvendig å ta vare på ting slik vi gjorde før. Skiftende trender og sosiale medier har økt det kunstige behovet for å skifte ut og kvitte seg med. 

Blant våre 23 000 medlemmer finnes fortsatt mye av denne kunnskapen, og i dag er den høyaktuell. Mange ønsker å lære å ta vare på tingene de allerede har, og de vil lære om materialene, for å kunne gjøre smartere valg når de må kjøpe nytt. 

Vi må i større grad bruke det vi har, og basere forbruket vårt på nettopp det. Da må vi begynne å kjøpe produkter av høyere kvalitet, vi må selv ta bedre vare på tingene, vi behøver håndverkere som kan bistå med reparasjon og vedlikehold når vi ikke strekker til selv. Det skjer spennende innovasjon på feltet hele tiden, og man ser stadig nye omsetningskanaler for brukt: Både for lån, leie, kjøp og salg. 

Sirkulærøkonomi er blitt et ideal. Begrepet handler om at ressursene blir i kretsløpet lenger. Bruk og kast-mentaliteten kan ikke lenger være fundamentet i økonomien. I en sirkulærøkonomi vil produkter få nye funksjoner etter hvert som de ikke fungerer i sin gamle. Enkelte tilhengere mener faktisk at det ikke finnes avfall, men at alt kan gjenbrukes på nye måter. 

Gjennom Holdbart skal Norges Husflidslag løfte fram teknikker som er glemt, øke kunnskapen om gode materialer og vise at husflid er bærekraft!

1 juli 2020, Design- og håndværksefterskolen i Skjern, Danmark

26 aug 2020, Norges Varemesse, Lillestrøm

5 sep 2020

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.