Lag nytt skaft til bestikk

Hvem har vel ikke en skaftløs ostehøvel liggende i kjøkkenskuffen? Eller kanskje skaftet på din favorittsmørkniv har sprukket etter for mange runder i kjøkkenmaskina? Fortvil ikke, dette kan du enkelt fikse selv!

Du trenger:

• Spikkekniv
• Skaftløst bestikk
• Ferskt emne i bjørk
• Trelim
• Bor

Slik gjør du:

1. Bruk et ferskt emne, omtrent så langt som du vil at skaftet skal være og med en omtrentlig diameter på 2 - 3 cm. Se tips om hvordan du kløyver ut emner her.

2. Spikk lange skjær fra den ene enden til den andre rundt hele emnet, slik at du ender opp med en pinne med tilnærmet rundt tverrsnitt.

3. Nå spenner du opp emnet i en høvelbenk og borer et hull i den ene enden av emnet (se bilde). Diameteren på hullet må være stort nok til at du får tanken på bestikket inn. Nå er det viktig å sikte godt, slik at hullet ikke blir skjevt.

4. Når du har laget hullet kan du begynne å forme selve skaftet slik du vil ha det. Husk å hele tiden skjære fra tykt til tynt, slik at du unngår å skjære «mot veden». Dersom man skjærer mot veden blir det nemlig fryktelig hakkete.

5. Nå kan du fylle hullet med trelim og sette på plass bestikket. La den ligge til tørk en dag eller to, slik at både limet og selve emnet tørker helt.

6. Når skaftet er tørt, skjærer du alle overflater en gang til med nykvessa kniv. Da får du en glatt og jevn overflate. Du trenger bare skjære bort et tynt, tynt lag. Du kan også bruke litt sandpapir hvis du ikke får det helt glatt.

7. Sett gjerne inn pinnen med kaldpressa linolje, så blir den mer motstandsdyktig mot fuktighet. Du kan selvfølgelig også dekorere med maling. På bildet er det brukt linoljemaling.

Og du; husk å ikke vaske bestikk med treskaft og annet treredskap i oppvaskmaskina. Vask for hånd i lunka vann med litt zalo.

Modell, tekst og foto: Arild Larsen, husflidskonsulent i Hedmark.

Første gang publisert i Norsk Husflid nr. 3 2019.

1 juli 2020, Design- og håndværksefterskolen i Skjern, Danmark

26 aug 2020, Norges Varemesse, Lillestrøm

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.