Visp

Trenger du ny visp? I stedet for å kjøpe en av plast kan du lage den selv i tre!

Last ned utskriftvennlig fil:

En trevisp er nyttig å ha til matlaging. Du kan bruke den til å røre i sausen med eller til lett visping av f.eks eggehvite. Den er enklest å lage om våren når sevja stiger, det vil si i mai og juni, alt etter hvor i landet en er. Da er barken (nevra) lettest å fjerne. Det er bare å prøve seg fram om sevja har steget.

Du trenger:

  • Kniv
  • Greinsaks
  • Rette nyskudd eller tynne rotskudd av bjørk
  • Tæger eller et snøre av f.eks lin, hamp eller annet.

 Slik gjør du:

  1. Klipp til så mange bjørkekvister du synes blir passe i forhold til tykkelsen du vil at vispen skal ha.
  2. Klipp av kvister og riv av barken.
  3. Jeg pleier å tørke kvistene sammenbundet, før jeg gjør vispen ferdig. Da slipper jeg at vispen krymper etter at den er ferdig og jeg får kvistene tørket mest mulig rett.
  4. Etter ca. fire uker, når greinene føles tørre, binder du en stram takling av tæger rundt på 2-3 steder, der hvor du skal holde i vispen. Har du ikke tæger kan du f. eks bruke linsnøre eller annet sterkt snøre.
  5. Skjær endene pent til med kniv ved håndtaket. Klipp til den andre enden med greinsaks.

 

Tekst og foto. Norges Husflidslag Randi Breiset Husflidskonsulent i Trøndelag

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.