Gjøre og lære

Følg med for her skal vi regelmessig fylle på med oppskrifter og praktiske tips om god ressursutnyttelse, gjenbruk, ombruk og reflid. 

I grenselandet mellom engangsprodukter og kvalitetsprodukter skapes svært mye avfall. Kvantumsrabatt og multipakninger gjør at vi kjøper mer enn vi har behov for, og at vi bytter ut ting oftere enn vi ellers ville ha gjort. Gjennom å investere noen kreative timer gir vi enkle bruksting lengre levetid.

Våren står for døra og det mange ting som skal ordnes i hagen. Mange ligger på knærne i blomsterbedet og roter i jorda. Da kan det være greit å ha litt utstyr som gjør at denne jobben litt enklere

Nokre områder i hagen kan det vere fint å skjerme litt, enten fordi du vil hindre innsyn, skjule kva som er bak eller treng litt le for vinden.

Ofte vil ein hekk fungere godt, men om du ikkje eig hagen sjølv, eller du ikkje vil vente til hekken har vokse seg høg og fyldig, kan du løyse det med eit enkelt gjerde av greiner.

Har du prøvd å spire dine egne spirer? Da vet du at spirene må vannes flere ganger om dagen. Hadde det ikke vært greit å kunne skylle dem uten at de faller ut av glasset? Med dette spirekledet kan du skylle spirene uten at du må demontere glass og topp noe som helst.

Det er vår og vi vil ut. Ut å rake plenen eller klippe hekken, og verktøyet er halve jobben er det noen som sier. Gi tekstilene dine nytt liv når de er slitte istedenfor å kaste dem. Her får du oppskriften på hvordan du kan lage deg et hageforkle med plass til hagesaks, kniv og hansker av en gammel dongeribukse.

Bunaden er det mest holdbare plagget i klesskapet. Tar du godt vare på den, kan den bli båret i mange generasjoner. Her finner du våre beste tips for å ta vare på bunaden og bunadtilbehøret.

Har du slitt hull på ullsokken trenger du ikke stoppe den. Du kan strikke over en lapp!

Mye kan repareres med håndsøm alene, og ofte er det ikke mer enn noen sting som skal til. Styreleder i Norges Husflidslag og bunadtilvirker Barbro Storlien viser tre enkle broderisting som kan redde garderoben.

Skal du fikse, lappe, vøle eller stoppe? Styreleder i Norges Husflidslag og bunadtilvirker Barbro Storlien deler sine beste tips fra systua. Dette er utstyret du trenger for å komme i gang og som det er kjekt å ha i syskrinet.

Gjenbruk av gjenbruk! Har du en slitt fillerye som er for god til å kastes, kan du lett reparere kantene med litt bomullsstoff.
Er slitasjen på midten, klipp den i to og lag to kortere ryer.

Har du en slitt ullgenser, eller har tova strikkegenseren din ved et uhell? Lag varme skosåler av dem, og gi det ødelagte plagget et nytt liv.

Har yndlingsbuksa di blitt slitt på lommene? Dette kan du fikse lett selv med nål og tråd.

Hvor er det blitt av den knappen? Kjenner du deg igjen? Det kan være greit å kunne sy i en knapp når uhellet er ute. Det er enkelt, bare prøv!

Ser skoene dine slitte ut? Du kan pusse dem, slik at de ser helt nye ut! Vi viser deg hvordan du kan gjøre det.

Har yndlingsbuksa di fått ett hull? Det kan du fikse selv. Her vil vi vise deg hvordan du gjør det med symaskin.

Dersom det er gått hull i ullplagget, og det er slitasje rundt hullet er det lurt å sette på en lapp. Dette kan du gjøre på mange ulike måter. Du må heller ikke ha symaskin for å lappe. 

Bruk opp rester, og lag noe smart og lekkert til veska!

Selv om plagget kanskje var rimelig i innkjøp er det all grunn til å reparere hvis det ryker... og det gjør det jo dessverre ofte. Her viser vi hvordan du kan reparere små hull i jersey.

Både strømpebukser og kofter er laget i samme teknikk: Strikking, og på strikkeplagg kan det fort dras ut tråder. Her viser vi hvordan du kan fikse slike løkker.

Hull i strikkeplagg kan repareres på flere måter. Hvis du vil gjøre en helt usynlig reparasjon kan du bruke maskesting. 

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.