Gjøre og lære

Følg med for her skal vi regelmessig fylle på med oppskrifter og praktiske tips om god ressursutnyttelse, gjenbruk, ombruk og reflid. 

Bunaden er det mest holdbare plagget i klesskapet. Tar du godt vare på den, kan den bli båret i mange generasjoner. Her finner du våre beste tips for å ta vare på bunaden og bunadtilbehøret.

Har du slitt hull på ullsokken trenger du ikke stoppe den. Du kan strikke over en lapp!

Mye kan repareres med håndsøm alene, og ofte er det ikke mer enn noen sting som skal til. Styreleder i Norges Husflidslag og bunadtilvirker Barbro Storlien viser tre enkle broderisting som kan redde garderoben.

Skal du fikse, lappe, vøle eller stoppe? Styreleder i Norges Husflidslag og bunadtilvirker Barbro Storlien deler sine beste tips fra systua. Dette er utstyret du trenger for å komme i gang og som det er kjekt å ha i syskrinet.

Gjenbruk av gjenbruk! Har du en slitt fillerye som er for god til å kastes, kan du lett reparere kantene med litt bomullsstoff.
Er slitasjen på midten, klipp den i to og lag to kortere ryer.

Har du en slitt ullgenser, eller har tova strikkegenseren din ved et uhell? Lag varme skosåler av dem, og gi det ødelagte plagget et nytt liv.

Har yndlingsbuksa di blitt slitt på lommene? Dette kan du fikse lett selv med nål og tråd.

Hvor er det blitt av den knappen? Kjenner du deg igjen? Det kan være greit å kunne sy i en knapp når uhellet er ute. Det er enkelt, bare prøv!

Ser skoene dine slitte ut? Du kan pusse dem, slik at de ser helt nye ut! Vi viser deg hvordan du kan gjøre det.

Har yndlingsbuksa di fått ett hull? Det kan du fikse selv. Her vil vi vise deg hvordan du gjør det med symaskin.

Dersom det er gått hull i ullplagget, og det er slitasje rundt hullet er det lurt å sette på en lapp. Dette kan du gjøre på mange ulike måter. Du må heller ikke ha symaskin for å lappe. 

Bruk opp rester, og lag noe smart og lekkert til veska!

Selv om plagget kanskje var rimelig i innkjøp er det all grunn til å reparere hvis det ryker... og det gjør det jo dessverre ofte. Her viser vi hvordan du kan reparere små hull i jersey.

Både strømpebukser og kofter er laget i samme teknikk: Strikking, og på strikkeplagg kan det fort dras ut tråder. Her viser vi hvordan du kan fikse slike løkker.

Hull i strikkeplagg kan repareres på flere måter. Hvis du vil gjøre en helt usynlig reparasjon kan du bruke maskesting. 

Så ergerlig det er når en forseggjort ullgenser ved et uhell har krympet i vask. Da er det hyggelig at den kan fylle nye funksjoner i stedet - som fine puter i sofaen!

Her viser vi deg hvordan du kan lage de tynne metallkleshengerne både bedre og mer dekorative. 

En av favorittene i garderoben vår er olabuksa, jeansen. Den er svært ressurskrevende å produsere, derfor er det viktig at vi tar godt vare på den, følger vaskerådene og reparerer når den ryker. Her får du inspirasjon til hvordan du kan gjøre det. 

Mange fortjener en påskjønnelse for innsatsen sin denne våren. Du kan lage kjempefine medaljer til noen som fortjener det av ting du har hjemme!

På strikkeplagg kan du få små og store hull og kanter kan rakne. Hvilke muligheter har du da?

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.