Bivoks

Bivoks er en råvare med fantastiske egenskaper. Visste du at den kan hjelpe deg med å begrense plastforbruket? Eller at den har antiseptiske egenskaper? 

Vi har en tradisjon for bruk av honning og bivoks som strekker seg flere tusen år tilbake, og vi deler den med folk på alle kontinenter. I antall snakker vi om 20 000 beskrevne biearter på verdensbasis. Tradisjonelt har bivoks en rekke bruksområder: Balsamering av mumier, hårstyling, hudpleie, kosmetikk og medisin. Innen håndverk har bivoks vært benyttet til overflatebehandling av både tre, skinn og tekstil. 

Tipsarkene kan benyttes i Norges Husflidslags formidlingsaktivitet i lokallag og av medlemmer. 

Foto: Norges Birøkterlag

1/3 av de norske bieartene står på Rødlista. Vi vet at «tamme» honningbier 
utkonkurrere villbier i kampen om ressurser, og vi vet at små bestander er mer sårbare i møte med sykdommer og parasitter.

Mange biearter flyr ikke langt for å hente mat, og med større jorder og monokultur blir det lengre til matfatet. Tidligere lå slåttemarker og åkerlapper om hverandre og med rikt blomstrende kantsoner. Det passet villbiene godt.

Akkurat som i alle andre produksjoner innen landbruket er man i Norge forsiktig med å flytte dyr og materiell mellom besetninger for å hindre smittespredning. Det føres streng kontroll av norske voksprodusenter, og vi vet derfor at norsk 
bivoks er fri for rester av legemidler (mot varroamidd). Honningcentralen tar stikkprøver og kontrollerer produksjonen av norsk voks. Vokstavlene i en bikube bør skiftes ut regelmessig, helst hver 3. sesong.
Det finnes flere typer ferdig blandet, beregnet på overflatebehandling av tre og tekstil å få kjøpt. Noen merkevarer bruker voks som en mer bærekraftig og tradisjonell impregnering helt bevisst i sin merkevarebygging (eks. Fjällreven og 
Barbour). I ferdig voks er det av forskjellige årsaker tilsatt stoffer som f.eks. 
parafin, og det er ikke alltid enkelt å finne ut hva de inneholder. I voks-
blandinger man lager selv har man full kontroll på hva man putter i. Det finnes mange oppskrifter på voksblandinger til både tre og tekstil på nett, og det er fullt mulig å lage selv, med enkle midler. En kan tilsette karnaubavoks, linolje, harpiks, jojobaolje, for å oppnå ønsket konsistens, herding osv.

I dag er «bivokspapir», vokset bomullsstoff, i ferd med å ta over mange av 
bruksområdene til plastfolie/clingfilm. Slik kan man enkelt lage selv. Du kan lese mer om hvordan her.

Tenk over:
Selv om bivoks er et naturlig materiale er det også en begrensa ressurs. Vi må unngå overforbruk. Bruk bare det du behøver.

Bivoks finnes i blokker, plater og pellets.

Kjøp bivoks her:
Honningcentralen
Helsekost
Hobbyforretninger

Kilder:
Artsdatabanken
Honningcentralen
www.honning.no

Det finnes mange oppskrifter og framgangsmåter for hvordan en kan lage sin egen voks på YouTube.

#bivoks
#bivokspapir

Tekst: Sølvi Westvang, Holdbart
Foto: Norges Birøkterlag

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPrivacy

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.