Bivoksark

Bivoksark er et bærekraftig og dekorativt alternativ som du kan erstatte mye av kjøkkenplasten med. Det er enkelt å lage, materialene er greie å skaffe og det ferdige resultatet er både vakkert og praktisk.

Last ned utskriftvennlig versjon:

Du kan lage disse «arkene» av kun bivoks, men du kan også med fordel tilsette jojobaolje (ca. 1 ss per 50 g) for å gjøre voksen smidigere og mer holdbar, og du kan tilsette treharpiks (f.eks 2 deler bivoks, 1 del treharpiks) for at de skal sitte/klistre bedre. Bruker du kun bivoks vil voksen sprekke opp og bli tørr raskere. Det er flere forskjellige måter å lage slike ark på, og det vil variere hva slags metode en foretrekker. Her beskriver vi noen av mulighetene.

Oppskrift på ca 4 bivoksark:
Du trenger:

 • Vevd, vaska og tynt bomullsstoff (skjorte-/quiltekvalitet). Bruk stoffrester eller et brukt plagg.
 • 50 g Bivoks (evt. jojobaolje og treharpiks i tillegg)
 • Stekeplate
 • Bakepapir
 • Bakepensel
 • Tørkesnor
 • Klesklyper
 • Saks

Slik gjør du:

 1. Riv bivoks
 2. Legg stoffet ditt på et stekebrett, med bakepapir i mellom
 3. A:Fordel revet voks utover stoffet. Du kan brette stoffet over igjen om det er større enn plata. Slik utnytter du voksen bedre. Den vil trekke gjennom stofflagene. Blir det ujevnt kan du bruke en pensel til å fordele bedre. Eller:
  B: Smelt voks og olje i en gryte. Bruk svak varme. Bivoks smelter raskere enn harpiks. Legg stoffet på en stekeplate, som beskrevet i den første metoden, og bruk fille eller pensel til å fordele den smeltede voksen utover. og jobbe den inn i stoffet. 

Velg en av metodene for å smelte voksen godt inn i stoffet og fordele den jevnt:

A: Stekeovn:
Sett stekeovnen på 170 grader

Sett plata i ovene i 3-7 minutter (eller til voksen er smeltet).

Det vil nok være forskjellig hva slags metode en foretrekker, men det kan nok være enklere å unngå søl ved oppvarming i stekeovnen. Voksen sitter godt, så det lønner seg å ikke søle med den smeltede voksen.

B: Strykejern:

Still strykejernet på «ull»/»wool»

Legg bakepapir over stoffet med voks

Bruk strykejernet til å smelte voksen og fordele utover

Begge metoder:
Heng eller legg arket til avkjøling umiddelbart. Hvis det er brukt mye voks er det viktig å henge stoffet i klyper rett fra snora, ikke henge det over tørkesnora. Da vil voksen fordele seg ujevnt.  

Vedlikehold:
Når bivoksarket ditt ikke klistrer like godt lenger, er tørt eller sprukkent kan du enkelt fikse på det. Varm opp stekeovnen til 170 grader. Finn fram ei stekeplate, legg på bakepapir og bivokspapiret oppå der igjen. Sett plata i ovnen, og la stå til voksen er smeltet på nytt. Du kan bruke en pensel når voksen er våt, for å fordele den jevnere utover. Du kan også tilsette mer voks. 

Les mer om bivoks her.

Kjøp bivoks:
Salome: www.salome.no (norsk, økologisk bivoks, jojobaolje og andre råvarer)

Honningsentralen: www.honning.no (honning og voks)

Oppskrift og bilder: Sølvi Westvang, prosjektleder Holdbart, Norges Husflidslag

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPrivacy

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.