Boro og sashiko

I Japan er det en lang tradisjon for stopping og lapping. Med inspirasjon derfra kan du vedlikeholde klærne dine i en helt egen stil.  

Boro (Japanese: ぼろ) are a class of Japanese textiles that have been mended or patched togethe. The term is derived from Japanese boroboro, meaning something tattered or repaired. (Wikipedia)

Boro kommer fra det japanske ordet ‘boroboro’ og betyr tekstiler som er blitt reparert eller lappet sammen. Sashiko er benevnelsen på en tradisjonell japansk broderiteknikk der forsting danner linjer og ofte i geometriske mønster. Tradisjonelt sett vart boro brukt av nødvendighet for å lappe, reparere eller lage tekstiler store nok eller tykke nok. I dag blir det brukt som kunstform eller som inspirasjon til reparasjon av tekstiler eller som dekor. Boro ble opprinnelig benyttet på bomullstoff, men du kan lage boro av andre kvaliteter også som f.eks. ull, lin og silke.

Du trenger:
Tråd: Det er tradisjonell sashiko-tråd i bomull å få kjøpt, men det er også mulig å bruke knapphulltråd, broderitråd eller annen litt tykkere sytråd i lin/bomull.
Stoff: lapper av utgåtte klær eller stoff du har liggende.
Nål: Synål med spiss som passer til tråd og stoff.

Slik syr du: 

Du kan feste lapper til underlaget med knappenåler, tråkle eller Vliesofix/lim. Du kan brette inn kantene på lappene eller la de være som de er.
Start medknute på tråden på baksida (eller framsida).
Sy forsting gjennom underlaget og lappen(e). Det er ikke en bestemt sting-lengde som er riktig, men mellomrommet mellom stingene skal gjerne være litt kortere enn selve stinget. La gjerne mellomrommet mellom stingene være 1/3 eller 2/3 av stinget. Du kan tegne opp mønsteret du vil sy etter med midlertidig tekstilpenn som går av i vann.

Tips: Sy små prøvelapper som kan bli til fine brosjer, lapper eller dekor på andre produkt. 

Inspirasjon:

Instagram: #boro #sashiko #Fikselaug, @amusemuseum.official

Facebook: Sashiko Stichers, Boro (gruppe)
Kilder:
Hemslöjd 4/2018
Make + mend (Jessica Marquez)
Lappat & lagat (Kerstin Neumüller)
Mending Matters (Katrina Rodabaugh) 

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPrivacy

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.