Kolrosing

Gammel dekorteknikk som er brukt og stadig brukes på gjenstander av tre eller bein eller horn. Med den kan du gi nytt liv til slitne småmøbler og uinspirerende kjøkkenredskap eller bruke det på trearbeider du har laget selv. 

Last ned utskriftvennlig fil:

Mønsteret risses inn i gjenstanden med en knivspiss før man så smører på et fargestoff som fester seg i de rissede strekene slik at mønsteret kommer tydelig fram. Navnet har sammenheng med at man tidligere brukte kull blandet med dyrefett som fargestoff. I dag bruker man olje tilsatt fargestoff, og finmalt furubark gir en mørkebrun, jevn strek.

Kolrosing har vært brukt som dekor på skjeer, øskjer, skrin og ikke minst på ski. Men hvis man ikke ser nøye etter, kan det være lett å forveksle kolrosing med dekor tegnet i tusj.

I samisk duodji brukes kolrosing særlig som dekor på skjeer, kniskaft, knivslirer, beltespenner og nålehus laget av reinsdyrhorn.

Dette trenger du:

  • Furubark
  • Sandpapir nr 240 – 400
  • Rå eller kokt linolje. Rå linolje bruker lang tid på å tørke, og kokt linolje kort tid.
  • Tegneark og blyant.
  • Linokniv med spiss (se foto) eller liten tapetkniv.

Slik gjør du:

1)    Puss overflaten som du vil dekorere. Bruk sandpapir nr 400 og puss i treretningen. Det er viktig at det ikke blir små riper i overflaten, for det vil «forstyrre» det mønsteret du vil framheve.

Tegn flere forslag til dekor, og pass på at det er tilpasset størrelsen på flaten som skal dekoreres. Velg det beste, og overfør til gjenstanden. Bruk en skarp knivspiss til å risse mønsteret ned i overflaten. Hold kniven mest mulig loddrett

når du skjærer/risser i blyantstrekene.

2)    Bark-pulver lager du ved å gni barken ned mot fint sandpapir. Du ser at det fort blir små hauger med pulver som har konsistens som hvetemel.

3)    Stryk bark-pulveret på slik at det presses ned i sporene som er risset i overflaten. Børst av det som er overflødig. Påfør linoljen med en liten klut, og du ser hvor flott mønsteret kommer fram.

Tips:

  • www.digitaltmuseum.no  kan du søke på kolrosing og finne mange mønstertips.
  • Teknikken kan du bruke til å «fiffe opp» gamle og nye tregjenstander. Den selvlagde dekoren vil gi produktet en større verdi for deg, og du tar bevisst vare på det så lenge som mulig! Finn fram noe du har i huset. Det kan være kjøkkenredskap, verktøy med treskaft, en krakk i tre etc.

Kilder: Wikipedia og digitaltmuseum.no

Oppskrift og bilder: Synøve Eriksen Vadøy, husflidskonsulent i Sogn og Fjordane

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.