Øke brukstiden på strikkeplagg

På strikkeplagg kan du få små og store hull og kanter kan rakne. Hvilke muligheter har du da?

Last ned utskriftvennlig fil:

Slitte ermelinninger og linninger på bol:

Klipp av ermelinningen nær opp til omgangen du skal starte å strikke fra. Ta bort alle avkuttede tråder slik atdu har en «ren» strikkeomgang å plukke opp masker i. Plukk opp maskene på strikkepinner i passende størrelse. Hugs at maskene vil forskyve seg ei ½ maske til siden. Vær oppmerksom på at det ofte har blitt øket masketall ved linningen, slik at du må kanskje felle noen masker i første strikkeomgangen. Strikk linningen til ønsket lengde. Fell løst av. Denne måten egner seg svært godt til rett/vrang linninger. Bruk samme framgangsmåte på linningen i bolen.

Slitte ermer og hull på ermene ved albue:

Det er alltid lurt å stoppe et plagg når det er tynnslitt og før det blir et stort hull. Bruk gjerne en stoppesopp. Sy først rundt hullet med tråklesting for å markere hvor man skal stoppe og for å «holde inn» hullet. Sy den ene vegen fram og tilbake over hullet som en renning. Deretter stopper du den andre vegen ved å sy skiftevis over og under tråden den andre vegen. Pass på at det blir passende tett slik at det danner seg et nytt, tett «stoff» over hullet. Dersom du ikke har hull, men at erme er tynnslitte, er det samme framgangsmåte, men da har du mer «stoff» å feste stoppinga i og stoppinga blir sterkere.

Flytting av ermer fra den ene siden til den andre:

Dersom du har "rett isatte ermer", kan du gjerne flytte/bytte ermene fra den ene siden til den andre. På den måten vil der du har stoppet ved albuen, komme på innsiden av ermet, og det vil ikke bli synlig. Sprett av ermene og sy de i ermehullene på samme måten som de ble montert første gang. 

Avkutta tråd i strikketøyet/lite hull:

Sy med maskesting over det lille hullet som har oppstått. Bruk samme tråd og farge som i strikketøyet. Start på omgangen 3-4 masker før hullet, og avslutt 3-4 masker etter hullet. 

Strikking av en lapp/ei bot:

Har du fått hull midt på et strikkeplagg, kan du strikke inn ei bot over hullet. KAst over sårkantene i hullet. Bruk en elastisk symaskinsøm. Legg strikketråden på innsiden av strikketøyet og plukk opp i en omgang nedenfor hullet. Strikk glattstrikk, en liten lapp fram og tilbake, litt større enn hullet. Strikk første maske på omgangen. Når lappen har fått ønske lengde, mask øvre kant av lappen sammen med strikketøyet. Sy lappen fast i sidene, i en maskerad på strikketøyet. 

Maskestopping:

Har du et stort hunn i strikkeplagget, kan du tette hullet med maskestopping. Kast over sårkantene med symaskin på begge sider av hullet. Lag deretter et gitter over hullet og bruk helst tynnere tråd enn garnet du vil maskestoppe med. Sy gitteret i maskene oppe og nede. Sy maskesting i gitteret og la det gå litt ut over hullet, slik at det vil feste seg godt til strikketøyet. 

Sammensetting av flere strikkeplagg:

Dersom man ønsker å bruke deler av to strikkeplagg og sette de sammen til et nytt, er det en fordel at plaggene har omtrent samme strikkefasthet. Et strikketøy går i en spiral. Blir denne spiralen brutt, vil stoffet rakne. Derfor trenger man å sy elastiske sømmer over kantene der tråden er brutt. Ved å plukke opp masker og strikke nytt, kan man også forlenge bolen og ermene til for eksempel barn som vokser. 

Oppskrift og bilder: Randi Hole, husflidskonsulent i Møre og Romsdal.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.