Reparasjon av jeans

En av favorittene i garderoben vår er olabuksa, jeansen. Den er svært ressurskrevende å produsere, derfor er det viktig at vi tar godt vare på den, følger vaskerådene og reparerer når den ryker. Her får du inspirasjon til hvordan du kan gjøre det. 

Last ned utskriftsvennlig fil

Les om jeansen, dens klimaavtrykk og historie her

Mandag 27. april hadde Norges Husflidslag og Framtiden i Våre Hender livesending på Facebook om reparasjon av jeans uten symaskin. Lenke blir lagt ut her.

Begrepene:

Dongeri
Betegnelsen på et sterkt stoff i bomull, vevd i bindingen kypert.  Det blir brukt mest i slitesterke fritids- og arbeidsklær, særlig bukser. Stoffet har sin opprinnelse i India der det ble brukt til seil og klær til de fattige. Ordet kommer fra engelsk dungaree som er lånt fra hindi etter stedet i India der stoffet ble vevd. I vesten ble stoffet utbredt blant annet via kleshandleren Levi Strauss som solgte bukser av dongeri til gruverarbeiderene i California rundt 1850. Skuespilleren James Dean tok i bruk dongeribukser på 50-tallet og ble mye av årsaken til buksa ble så populær også til hverdagsbruk. 

Denim
Betegnelsen på dongeristoff. Ordet kommer fra navnet på fabrikken der de tidlige dongeribuksene ble laget i Frankrike: de Nimes.  Dette har siden blitt til denim. Stoffet kalles rådenim når denimstoffet ikke er utsatt for kjemisk eller mekanisk bearbeiding for å få slitt eller lyst utseende. Rådenim er mer miljøvennlig fordi det er mer slitesterkt, de trenger ikke vaskes så ofte og miljøet er spart for kjemikalier og energi til bearbeiding.

Jeans
Bukser laget av dongeri. Ordet har sin opprinnelse fra den franske betegnelsen «bleu de Gênes» (= «blå fra Genova»). På engels tale og skrift ble dette til jeans. 

Olabukse
Tor Wessel Kildal i Adelsten Kjølnes A/S fikk ideen til å kalle dongeribukser for Olabukser da de skulle lansere bukser til 10-12 åringer. De norske soldatene i Tysklandsbrigaden etter 2. verdenskrig ble kalt olasoldater. De var populære og de ønsket da å knytte buksene opp til dette navnet. 

Reparasjon av dongeri

Dongeri kan fikses slik at reparasjonen blir nesten usynlig, men det er også uendelig med muligheter for deg som vil la reparasjonen dekorere plagget. Det mest slitesterke og mest usynlige er ofte å stoppe med symaskin. Det er lurt å legget et stoff til forsterkning enten på baksiden eller framsiden av stoffet. Bruk gjerne Vlisofix og et stoff fra avlagte plagg. Vlisofix er et lim som kommer på rull med papir. Dette får du kjøpt i de fleste sybutikker. Du stryker papiret med limsiden ned mot stoffet. Nå er limet festet på stoffet og du kan rive av papiret og legge stoffet med limsiden ned mot stoffet. Stryk over og lappen fester seg til stoffet.  

Du kan sy fram og tilbake ved å sy fram og rygge tilbake. Du kan også koble ut undertransportøren på symaskinen og stoppe fritt i over hullet eller det slitte området. Bruker du en sytråd i nøyaktig samme farge som stoffet kan du få reparasjonen neste til å bli usynlig. Du kan også reparere dongeri uten maskin. Bruk da gjerne litt tykkere sytråd eller broderitråd i lin, bomull eller silke. Du kan brodere over hullet eller bruke teknikkene Boro / Sashiko (les mer her).

Inspirasjon

Følg disse emneknaggene i sosiale medier: 

#visiblemending
#denimrepair
#jeansrepair
#sashiko

Bøker:

  • Mending Matters, Katrina Rodabaugh
  • Sashiko-broderi, Susan Briskoe
  • Lappat och lagat, Kerstin Neumüller
  • Reparasjonsboka klær, Ellen Marie Tesaker
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.