Stopp små hull i jersey

Selv om plagget kanskje var rimelig i innkjøp er det all grunn til å reparere hvis det ryker... og det gjør det jo dessverre ofte. Her viser vi hvordan du kan reparere små hull i jersey.

Mange plagg man kjøper i butikkene dag er laget av jerseystoffer. Det er tynne, strikkede stoffer som kommer i flere materialer, f.eks bomull, polyester eller viskose. De får lett hull, og ofte vet du kanskje ikke hva hullet kommer av heller. Men et hull midt på favorittoppen eller -tightsen kan være nok til at du går og kjøper en ny. Det er jo så billig likevel...

Hvis du gir klærne dine et langt liv, og begrenser innkjøpene av nytt reduserer du klimaavtrykket ditt. Visste du at 8% av verdens utslipp av drivhusgasser kommer fra tekstilindustrien?

Små hull i jersey er enkelt å reparere. 

Du trenger:

  • Klesplagg med hull
  • Stoppesopp (evt. lyspære, ball, eple eller annet)
  • Nål
  • Sytråd
  • Saks

Slik gjør du:

Når du stopper tynne stoffer som dette er det med det samme prinsippet som om du stopper grovere strikketøy. Teknikken er den samme.

Hull på slike klær vil en ofte reparere slik at resultatet blir så diskret som mulig. Finn derfor en tråd som er så lik stoffet som mulig. Sytråd er tynn og finnes i utallige farger. Det fungerer fint. 

Få oversikt over hullet ved å putte en stoppesopp inni plagget. Er hullet rundt? Avlangt? Følg formen på hullet når du reparerer, så unngår du "snurp". Ofte er det "snurpen" som avgjør om reparasjonen synes. Dette blir så smått, at hva slags sting du bruker ikke nødvendigvis er avgjørende, men prøv å reparer skaden så "glatt" som mulig:

Hvis det kun er gått en maske eller to lukker du hullet pent i én søm, med små sting. Unngå å sy frem og tilbake. Det skaper "snurpen" du ikke vil ha.

Hvis hullet er litt større, og flere masker er raknet:
Avgrens hullet ved å sy rundt det med små tråklesting rundt. Prøv å sy de maskene som er raknet, for å hindre at de rakner mer. 

Lag en renning over hullet. Tenk det at du skal lage en bitteliten vev.

Deretter vever du med synål og tråd. Juster tettheten etter trådenes tetthet i stoffet fra før av.

Fest tråden.

Godt jobba! 

Tekst og bilder: Sølvi Westvang, Norges Husflidslag.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.