Strikketips

"Alle" kan strikke, men her er noen tips som kanskje gjør at du lærer noe nytt, endrer på gamle vaner og klarer å løsrive deg fra strikkeoppskrifter? Hva med å designe det neste strikkeprosjektet selv? 

Prøvelapp

Selv om du kanskje har lite lyst til å strikke en prøvelapp, er det alltid lurt å sjekke strikkefastheten. Men den er bare veiledende. Det kan være grunner til at man vil velge en annen strikkefasthet. For å få de målene som står oppgitt i oppskriften må du følge strikkefastheten.

  • Strikker du for fast (flere masker enn oppgitt på 10 cm): Bruk tykkere pinner.
  • Strikker du for løst (færre masker enn oppgitt på 10 cm): Bruk tynnere pinner.

Legge opp løsere

Har du en tendens til å få en stram oppleggskant? Prøv å bruke doble pinner eller en tykkere pinne når du legger opp. 

Vrangbord

Når du strikker vrangbord, bruk alltid tynnere pinner enn i resten av strikketøyet. 1/2-1 pinnestørrelse er som regel passe.

Til kofter og jakker med stående masker i stolpen: Ta av noen masker midt foran til stolpe. Når bolen er ferdig, strikk knappestolpen først og mål ut for knapper (husk å strekke stolpen litt, så den ikke bølger seg). Strikk deretter stolpen med knapphullene.

Skuldrene

Strikke rundt for isydde ermer

Du kan legge opp noen ekstra masker (5-6) i ermehullene. Disse maskene strikkes gjerne vrang. På denne måten kan du fortsette å strikke rundt, og sendere klipper du i disse maskene for ermehull.

Strikke sammen skuldre

  • Vreng strikkeplagge inn-ut.
  • Fordel maskene på to rundpinner (forstykket på en pinne, og bakstykke på en annen). Start ved det ene ermehullet og strikk mot halsåpningen. Du kan strikke sammen og felle samtidig (bruk en ekstra pinne).
  • Løft så første maske fra hver av pinnene til en maske. Gjenta dette med maske nr. to. Løft så første maske over andre maske. Fortsett videre med å strikke sammen og felle masker til alle maskene er felt ved den første skulderen. 
  • Gjenta prosessen ved det andre ermehullet. 

Fordel med å strikke sammen skuldre er at en får godt "hold" i sammenstrikkingen. Spesielt godt i store, tunge plagg. Maskene ligger rett overfor hverandre, og det er en hurtig teknikk. Ulempen med denne teknikken er at en får en sømlignende virkning på skuldrene.

Maske sammen skuldre

Sy med nål og tråd. Fordelen med denne teknikken er at en får et fint utseende på ensfargene plagg. Fellingen blir ikke synlig. Ulempen er at maskene vil bli forskjøvet med 1/2 maske til siden for hverandre. Dette blir også svært elastisk, som som kan være smart på litt trange plagg, men som en gjerne vil unngå på store og tunge plagg. 

Maskinsøm

Et strikketøy går i en spiral. Blir denne spiralen brutt, vil strikketøyet rakne. For å forhindre dette, sy en dobbel, elastisk maskinsøm i sårkantene. Pass på at ikke strikketøyet strekkes under overkastinga. Sy gjerne i ermer for hånd, for det er ingen elastisitet i rettgående maskinsøm.

Isying av ermer

Håndsøm fra retten

  • Brett sårkanten på bolen inn rundt en maskerad
  • Putt ermet inn i bolen
  • Sy fra retten (for hånd) med slyngesting, inn under maskeraden og i overagngen ermet/ermebelegg. PAss på at du arbeider i en maskerad på bolen. Da får du en fin, rett kant. 
  • Sy ermebelegget løst i.

Hals

Hodet vårt sitter ikke midt opp på kroppen. Den vender mer fram enn bak. Skal du få en god passform i halsen, bør du derfor felle flere masker foran enn bak. Mange oppskrifter med rundfelling tar ikke hensyn til dette. De har enten vid halsåpning eller så går halsåpninga foran langt opp på forsiden av halsen. Ved å være klar over dette kan du rette på det selv, ved å starte fellingen tidligere foran. 

Mønsterfargede og ensfargene felt i samme plagg

Dersom det oppover en bol er skiftevis mønster og ensfargende flater, kan man noen ganger oppleve at strikketøyet "bulker" seg. Dette skjer fordi strikketøyet gjerne blir litt strammere der man strikker mønster med flere tråder. For å unngå dette er det en fordel å strikke de ensfargede feltene med tynnere pinner. 

Store sprang

Snurr trådene om hverandre på baksiden, eller strikk fram og tilbake. Vær oppmerksom på at ved store kontraster i fargene, kan "snurringene" noen ganger vises på retten. 

Ujevnheter i plagget

Bytt ALDRI rekkefølgen på trådene når du strikker flerfarget. LA rekkefølgen på trådene på fingeren være lik gjennom hele arbeidet. Kaster du med en tråd, -kast med samme tråd/farge hele tiden. Du kan ellers få ujevnheter i plagget. Dette er gjerne framtredende i småmønstrede flater, diagonale striper og lus. 

Damping

I mange strikkeoppskrifter står det at plagget skal dampes. Det kan du gjerne gjøre lett med en fuktig klut, men det er viktig å ikke dampe vrangbordene. De kan miste noe av elastisiteten sin under damping. Det er også fint å vaske plagget på ullprogram, og la det tørke flatt på et håndkle. Bruk hendene til å glatte med. Da risikerer du ikke å miste fasong av for hard damping.

Oppskrift og bilder: Husflidskonsulent i Møre og Romsdal, Randi Hole.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.