Grønn november

I 2020 markerer vi for andre gang Grønn november. Mens handleposene i tiden frem mot jul fylles i høyt tempo av ting som ikke er ment for å vare, står Norges Husflidslag for noe annet: Kvalitet. I stedet for å oppfordre til et stadig økende forbruk, tar vi et grønt standpunkt: Å være glad i, ta vare på og reparere det vi allerede har gjør forbruket vårt grønnere. 

Vi deler daglig tips, fakta og inspirasjon i sosiale medier. Følg oss her:

Norges Husflidslag på Facebook
Holdbart-satsingen på Facebook
Norges Husflidslag på Instagram

#grønnnovember
#holdbart
#norgeshusflidslag

 

2020: Skapende hender

 

2019: #Fiksbuksa
Å være glad i, ta vare på og reparere tekstilene våre gjør forbruket vårt grønnere. Blir du med? 

Jeans, olabukse, dongeri - for mange er dette favoritten i garderoben, og vi bruker den til ALT! Gjennom Fikselaug rundt i landet har vi sett at noe av det folk er mest opptatt av å fikse er nettopp olabukser. I løpet av oppstartmånedene i Kristiansand Husflidslag, ble det fiksa 46 dongeribukser! Dersom vi ser for oss at disse buksene måtte blitt erstattet av nye om de ikke ble raparert, er dette en besparelse på hele 552 kvm dyrkbar mark i et år og mellom 138 000 og 322 000 liter vann!

For å ta utgangspunkt favorittbuksa: Den har et klimaavtrykk på over 30 kg karbondioksid og et vannforbruk på mellom 3000 og 7000 liter vann i løpet av livssyklusen og den krever 12 m2 dyrket mark i et helt år. (kilde: www.framtiden.no).  

Allerede før et klesplagg når klesskapet har det satt et tydelig klimaavtrykk. Gjennom vår egen vask og bruk bidrar vi med 60% av en jeans' totale klimaavtrykk.

Hvordan buksa blir produsert og behandlet etter at den er kommet i bruk har mye å si for hvordan du og jeg påvirker klimaet med tekstilforbruket vårt. 

Tar du utfordringen? 

  • Fiks buksa, og legg ut et bilde med emneknaggen#fiksbuksa. Reparer nesten usynlig eller med tydelige og stolte sting. På den måten kan du inspirere andre til å fikse sine bukser. 
  • Arranger et Fikselaug. Ta kontakt med ditt lokale husflidslag og kom i gang. Les mer om hvordan her.
  • Sett deg inn i hvordan du kan vaske og stelle klærne dine på en mer bærekraftig måte. Mange av de større jeansprodusentene gir råd om vask, og vet du hva de sier? Vask buksa sjelden! Boka "Lettstelt" av Ingun Grimstad Klepp og Tone Skårdal Tobiasson (utgitt september 2019) gir mange gode råd på veien.
  • Fortell verden av du fikser! Vi har fine merkelapper som du kan bruke på dine holdbare klær (se bildet). Du finner dem i nettbutikken her.
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.