Veiledning til voksne

Fiksesvenn og fiksemester kan brukes som en utmerkelse i husflid og håndverksaktiviteter med de yngste, der aktiviteten har mål som samsvarer med Holdbart-satsingen i Norges Husflidslag. 

Last ned utskriftsvennlig fil

Med tradisjonelle håndverksbetegnelser som “-mester”, “-svenn” og “-laug” hever vi statusen av småfiksing som også barn og unge kan klare.

Deltakerne kan utmerkes til fiksesvenn og fiksemester og få utdelt klistremerke eller bevis på at kravene er oppnådd.

Opplegget er fleksibelt, og kan tilpasses den enkelte arrangør. Noen ganger kan det passe med en liten premie, andre ganger kan utmerkelsen gjøres mer høytidelig (jamfør skirenn, på pallen og pokal). Det vurderes ut fra sammenheng og type gruppe. Dette finner lokallagene ut av. Oppleggene kan også brukes friere: Kanskje kan deltakerne deles i grupper, hvor gruppa til sammen må beherske alle teknikkene? Kanskje en deltaker kan utfordres i å lære bort en teknikk?

På arenaer der det er naturlig å samle alle før en går hver til sitt, foreslår vi at det holdes en oppsummering der det blir fokusert på:

  • Hva har vi lært, og hvorfor?
  • Hvordan påvirker vi miljøet (positivt og negativt)?
  • Miljøregnskap: Hva har vi spart klimaet for i dag?

Trinn 1: Fiksesvenn
Et enklere/mindre omfattende opplegg. Lavterskel aktivitet. Kan gjennomføres på ulike publikumsarrangement, eller en kveld i Ung Husflid, på et møte i Fikselaug der barn er med. Ferdigheter kan være minst 3 teknikker fra ei lang liste med elementære håndverksteknikker. Du finner tips til teknikker og aktiviteter her.

Trinn 2: Fiksemester
Et mer omfattende opplegg som en kan holde på med over tid som for eksempel på helgekurs, over flere Ung Husflid samlinger, eller i Fikselaug over flere kvelder. Det er naturlig å stille høyere krav til eldre barn og ungdom enn til yngre barn. Ferdigheter kan være minst 3 teknikker fra ei lang liste med mer krevende håndverksteknikker. Du finner tips til teknikker og aktiviteter som kan passe her.

Her finner du informasjon om materiell som kan brukes i arbeidet.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.