For fylkes- og lokallagene

Startskudd for RØDLISTE-jegere

Sett i gang jakten på deres rødlisteprosjekt!

Spre kunnskap!

Det aller viktigste med Rødlista er at håndverkskunnskapen formidles videre. Arranger kurs for ulike målgrupper, og glem for all del ikke skoleelevene fra grunnskole til videregående og på folkehøgskole. Å øve opp ferdighetene fram til mestring, er den sikreste veien for å bevare våre husflidsteknikker!

Samarbeid!

Inviter gjerne historielag, bygdekvinnelag og/eller kystlag med på jakten etter et prosjekt, og bruk andre i nærmiljøet til inspirasjon og hjelp.

Videre i prosessen med å tilegne dere og gjenskape teknikken, eller nøste opp hvordan en gitt gjenstand ble laget og /eller brukt, kan mye hjelp hentes i et godt samarbeid i lokale foreninger!

Dokumenter og formidle

Ekstra spennende blir arbeidet med å løfte fram en husflidsteknikk dersom vi kjenner til historien bakenfor. Hva ble den brukt til, hvem brukte den, var brukerne mange eller få, var det til nytte eller fornøyelse? Hvilke verktøy krevdes, hvilke materialkunnskap var nødvendig?

Gå til kildene - historielagenes bøker, museets arkiver og spør gamle folk.

Kanskje kan ei skoleklasse utføre arbeidet som et fordypningsprosjekt? Stoffet som hentes fram, tekst og bilder, kan sammen med nylagede gjenstander og kanskje også gjenstander som er lånt inn fra private eiere eller et museum, bli ei utstilling?

Presse og media

Bruk lokalavisene for det de er verdt, og involver avisen fra med en gang laget starter letingen etter sin teknikk. Mat dem med stoff underveis i prosessen og inviter gjerne en journalist med på kurs. Slik blir lokalmiljøet trukket med, og her er det ofte mye nyttig kunnskap å hente. Saker som dette skaper gjerne stort engasjement og eierskap! 

www.husflid.no

Norges Husflidslags nye nettside får en Rødliste-knapp. Her kan bilder og tekst om den valgte teknikken publiseres. Film kan også vises. Herfra lenkes det videre til Lokalhistoriewiki hvor det kan fylles på med mer stoff.

Gjør kunnskapen tilgjengelig for videreutvikling og bruk via Lokalhistoriewiki

Del kunnskapen i størst mulig grad! Da er Lokalhistoriewiki en egnet arena.

Det vil bli arrangert kurs rundt i fylkene i hvordan man bruker denne digitale plattformen, men prøv dere gjerne frem på egenhånd!

Plakat, logo m.m. finner du her.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.