Rødlisteprosjekter

Historien begynner  rundt 1985.  Da var en av lagets medlemmer på en dødsboauksjon og kom over et nydelig lite broderi som hun tok med tilbake til husflidslaget.

Mamma Astrup-strikk er en teknikk hvor man strikker fram og tilbake, med en lys og en mørk farge. Teknikken har fått navnet etter barnehjemsbestyrer Ebba Astrup, og er rødlisteprosjekt i Stjørdal Husflidslag. 

Telemark Husflidslag har valgt broderiteknikken smøyg som rødlisteprosjekt.

Tønsberg Husflidslag hadde høsten 2013 besøk av tekstilkunstner Inger Anne Utvåg. Hun viste fram og fortalte om hvordan hun hadde jobbet med båtryer og brukt teknikken til sine produkter av tekstilkunst, og dette lot laget seg inspirere av i sitt rødlistearbeid.

Budalsstolen på Rødlista: Det er det håndverksmessige ved produksjonen av den originale Budalsstolen Budal Husflidslag ønsker å dokumentere. Håndverket representerer flere ulike teknikker, slik som dreiing av ben og ryggtener, tilskjæring av setet og borring av hull til ryggtenene, sanking av hegg eller rognepil til ryggbue og sveiing av denne.

Til all lykke finnes det enda noen ildsjeler i landet som brenner for kunsten å binde kiper.  Jon Haugland på Askøy er en av dem. Selv lærte han kunsten av sin bestefar, og har blant annet ført kunnskapen videre gjennom kurs i kipebinding som Askøy Husflidslag har arrangert.

"I 1995 kom en deltaker på et vevkurs i Sarpsborg Husflidslag til meg med et slitt gulvteppe, og lurte på hva slags teknikk den var vevd i. Det var en grønn og lysbeige matte, og hun hadde funnet den på en hytte i Ullerøy i Skjeberg." Sidsel Rast fra Sarpsborg Husflidslag forteller om deres arbeid med Sarpsborgrya.

Et kolvfat er etter gammalt mye brukt i Nord Østerdalen til å bære i. De er grove og slitesterke og står derfor for en støyt. Det er i dag få som kan å lage slike fat. Alvdal Husflidslag har derfor hatt et ønske om å dokumentere og bevare denne teknikken.

Tynset Husflidslag har valgt tægerbinding som rødlisteteknikk, og har i arbeidet med dette både hatt kurs og gjort registrering av tægergjenstander i Nord-Østerdalen. 

Da Norges Husflidslag inviterte husflidslagene til å starte arbeidet med rødliste-teknikker ville Gol Husflidslag satse på teknikker som blir brukt på bunaden og hallingstakken, og valgte stakkeband på voggevev som sitt prosjekt.

Bondeturkla har vert i bruk i Heidal fra gammledager, de brukte bondeturkla både til hverdag og fest. Svart bondeturkla vart brukt til rondanstakk og andre stakker. Til hverdags vart det brukt forskjellige farger, mest i grått og koksgrått, på de var det ikke hekla blonder.

Åsnes Husflidslag i Hedmark har Rødlista tatt for seg noe som har blitt gjort i Norge i århundrer, nemlig neverarbeid. 

Enebakk Husflidslag har valgt å trykke opp en gammel lærebok med oppskrifter på enkle sløydoppgaver. Bakgrunnen for valget er at de ser at barn knapt lærer noe som helst som har med snekring og sløydkunnskaper lenger. 

I 2011 arrangerte Snåsa Husflidslag sin første studiering om Snåsalabben. En av deltakerne, Tone Våg, har siden den gang vært kurslærer på 3 kurs. Til sammen har 35 deltatt på studiering eller kurs. Flere av deltakere har siden sydd labba til egen familie.

Tjongsfjord Husflidslag har i flere år hatt fokus på lokal skinnfelltradisjon og oppsporet gamle feller og trykkblokker og opplysninger om skinnfellmakere. Denne kunnskapen deler de med elevene ved Tjongsfjord skole.

Gimping, også kalt hårnålshekling eller Hairpin Lace på engelsk, er en håndarbeideteknikk som går ut på å lage remser av garn for så å hekle disse sammen. Gimping utføres ved at man lager løkker rundt en U-formet nål, kalt gimpegaffel.

En skikkelig bakstekost er kjekk å ha når mjølet skal bort fra både leiv og takke. Det tar sin tid å lage kosten fra grunnen av. I dette heftet fra Nordre Ringsaker Husflidslag beskriver Gyda Sørby og Reidun Brandbo veien fra hestehale til bakstekost! 

Kolfat eller flisefat har en historie tett knytta til Larviks industrihistorie. Larvik Husflidslag har valgt ut dette som sitt rødlisteprosjekt, og sammen med Reidar Løvås laget en film som viser hele veien fra skog til ferdig fat!

Rødlista: Gjennom flere år har Jæren Husflidslag tatt for seg det å lage sivsko. Kunnskapen om å skjære sivet på riktig tid, spyle det, rense, tørke og flette holdes i live gjennom kurs og dokumentasjon. 

Rødlista: Østensjø Husflidslag har valgt seg snorgaffelen som sin Rødliste-teknikk og laget har også snorgaffelen som sin logo. Snorgaffelen er enkel å bruke både for barn og voksen.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPrivacy

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.