Rødlisteprosjekter

Hølonda Husflidslag har rekonstruert et gammelt ullsjal som er funnet i bygda, og dette har laget valgt som sitt Rødlisteprosjekt. Sjalet har laget kalt «Karisjalet» etter Kari Bergsrønning Krogstadstuen som har brodert det, eller «Stassjal fra Hølonda».

Filering er en gammel håndverksteknikk som står i fare for å bli glemt. Nes husflidslag har de siste årene jobbet med å bevare kunnskapen om teknikken gjennom å produsere videoer som viser hvordan man filerer.

Bleikvassli husflidslag har valgt ullsko og ullstøvler som rødlisteteknikk. Fottøy i ull har lang tradisjon i bygda vår og andre bygder på indre Helgeland. Vintrene her er kalde og tørre, så disse ”fotbønan” er ideelle til å holde varmen. Lette er de også.

Nauma Husflidslag har valgt Namdalslabben som rødlisteteknikk. Her finner du både beskrivelse av historien til labben og framgangsmøte om du vil prøve deg på å lage dine egne!

Stjørdal Husflidslag har Hedebosaum som eit av sine Raudlisteprosjekt. Her beskriv Berit Håland Forbord historia til hedebosaumen og korleis laget har arbeidt med teknikken.

Skaut er ein vesentlig del av Trønderbunaden, og Stjørdal Husflidslg har valgt å arbeide med hodelin/skaut til Trønderbunad - og med fylgande kvitsaum som kan brukast til flere andre ting enn skaut.

Levanger Husflidsforening har valg fusspute som sitt rødlisteprosjekt. Her kan dere lære mer om historien og teknikken!

Vefsn Husflidslag har valgt seg broderingsteknikken av Nordlandsbunaden som sitt Rødlisteprosjekt, og i samarbeid med Lill Tidemann og Liv Nakstad har det nå blitt laget en brosjyre, "Brodering av Nordlandsbunaden - Sting for sting" med tekst og foto av egne broderier.

Rondastakk og ruteliv har vært i bruk som bunad siden 1830-tallet, og stivatørkle hører med som hodeplagg! Kunnskapen om hvordan du skal stive og brette tørkle er det derimot ikke alle som har, og derfor har Lillehammer Husflidslag laget en instruksjonssfilm!

Julekruna er en uro laget av siv som er tredd på tråd og bundet opp i oktaeder. Så ble den pyntet og brukt som en slags erstatning for juletreet. Nord-Karmøy Husflidslag ønsket å ta opp igjen tradisjonen med å lage julekruna og satte i gang en studiering der deltagerne laget hver sin julekrune etter gamle modeller

På Historisk museum i Oslo ligger en liten perle litt bortgjemt i en krok. Den forsvinner helt i konkurransen med alle de flotte gjenstandene som er der.

Lørenskog Husflidslag har satset på to rødlisteteknikker: Karding og spinning, og tægerarbeid.

Lagging er en håndverksteknikk som går ut på å lage ulike trekar ved å sette sammen rette trestaver. Straumsnes Husflidslag Husflidslag har laget film sammen med lagger'n Jan Ingar Olden om hvordan man gjør dette. 

Nittedal Husflidslag har i flere år arrangert kniplekurs for både barn og voksne. Barna vokser til og er nå blitt ungdommer og erfarne kniplere.

Hva er en skjørtevarmer og hvordan lage den? Hemnes Husflidslag har tatt tak i de små lyktene man før brukte til å blant annet lage lunk under skjørtet som sitt rødlisteprosjekt!

Historien begynner  rundt 1985.  Da var en av lagets medlemmer på en dødsboauksjon og kom over et nydelig lite broderi som hun tok med tilbake til husflidslaget.

Mamma Astrup-strikk er en teknikk hvor man strikker fram og tilbake, med en lys og en mørk farge. Teknikken har fått navnet etter barnehjemsbestyrer Ebba Astrup, og er rødlisteprosjekt i Stjørdal Husflidslag. 

Telemark Husflidslag har valgt broderiteknikken smøyg som rødlisteprosjekt.

Tønsberg Husflidslag hadde høsten 2013 besøk av tekstilkunstner Inger Anne Utvåg. Hun viste fram og fortalte om hvordan hun hadde jobbet med båtryer og brukt teknikken til sine produkter av tekstilkunst, og dette lot laget seg inspirere av i sitt rødlistearbeid.

Budalsstolen på Rødlista: Det er det håndverksmessige ved produksjonen av den originale Budalsstolen Budal Husflidslag ønsker å dokumentere. Håndverket representerer flere ulike teknikker, slik som dreiing av ben og ryggtener, tilskjæring av setet og borring av hull til ryggtenene, sanking av hegg eller rognepil til ryggbue og sveiing av denne.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.