Rødlisteprosjekter

Fredrikstads Husflidslags vevgruppe hadde i 2013 et «vadmelsprosjekt» i form av et vevkurs hvor det ble vevet ullstoff beregnet til å bli etterbehandlet via toving/valking/stamping ved klesstampa på Mjonøy i Vinje.

Melhus Husflidslag har valgt hælteppe som ett av sine tre rødlisteprosjekter. Vi ønsket å se på hvordan et slikt teppe var bygd opp, materialvalg og hvilke teknikker som var tatt i bruk. Likeså ville vi vite noe om historien bak teppene.

Bregding, også kalt sprang, er en av verdens eldste håndarbeidsteknikker.  De eldste funnene av bregding/sprang er fra Egypt omkring år 2000 f.kr.  Arkeologiske utgravninger av hårnett viser at teknikken var kjent i Norden for tre tusen år siden. Denne teknikken har Harstad Husflidslag jobbet med som rødlisteprosjekt.

Fana Husflidslag i Hordaland har siden 2015 hatt en studiering som har jobbet med hedebosøm. Her du kan du lese om hvordan de har jobbet med denne tidkrevende håndarbeidsteknikken!

Fron Husflidslag i Oppland har valgt damaskvev med harniskrustning som rødlisteprosjekt, og har laget en presentasjon av hvordan du setter opp veven for å selv veve damask.

I 2014 var Rauland Husflidslag hos Ågot Storlid i Rauland for å læra å lage tvogu. Tvogu har i gamal tid vore bruka som oppvaskbørste eller gryteskrubb. Ågot Storlid er i frå Tinn. Ho lage mange slag av tvogu til ulikt bruk i sin oppvekst.

I Rauland Husflidslag har Eli Vesaas og Sigrunn Lie Brattekås (Tokke) arbeidd med dokumentasjon av veving i bandstøre.

Hølonda Husflidslag har rekonstruert et gammelt ullsjal som er funnet i bygda, og dette har laget valgt som sitt Rødlisteprosjekt. Sjalet har laget kalt «Karisjalet» etter Kari Bergsrønning Krogstadstuen som har brodert det, eller «Stassjal fra Hølonda».

Filering er en gammel håndverksteknikk som står i fare for å bli glemt. Nes husflidslag har de siste årene jobbet med å bevare kunnskapen om teknikken gjennom å produsere videoer som viser hvordan man filerer.

Bleikvassli husflidslag har valgt ullsko og ullstøvler som rødlisteteknikk. Fottøy i ull har lang tradisjon i bygda vår og andre bygder på indre Helgeland. Vintrene her er kalde og tørre, så disse ”fotbønan” er ideelle til å holde varmen. Lette er de også.

Nauma Husflidslag har valgt Namdalslabben som rødlisteteknikk. Her finner du både beskrivelse av historien til labben og framgangsmøte om du vil prøve deg på å lage dine egne!

Stjørdal Husflidslag har Hedebosaum som eit av sine Raudlisteprosjekt. Her beskriv Berit Håland Forbord historia til hedebosaumen og korleis laget har arbeidt med teknikken.

Skaut er ein vesentlig del av Trønderbunaden, og Stjørdal Husflidslg har valgt å arbeide med hodelin/skaut til Trønderbunad - og med fylgande kvitsaum som kan brukast til flere andre ting enn skaut.

Levanger Husflidsforening har valg fusspute som sitt rødlisteprosjekt. Her kan dere lære mer om historien og teknikken!

Vefsn Husflidslag har valgt seg broderingsteknikken av Nordlandsbunaden som sitt Rødlisteprosjekt, og i samarbeid med Lill Tidemann og Liv Nakstad har det nå blitt laget en brosjyre, "Brodering av Nordlandsbunaden - Sting for sting" med tekst og foto av egne broderier.

Rondastakk og ruteliv har vært i bruk som bunad siden 1830-tallet, og stivatørkle hører med som hodeplagg! Kunnskapen om hvordan du skal stive og brette tørkle er det derimot ikke alle som har, og derfor har Lillehammer Husflidslag laget en instruksjonssfilm!

Julekruna er en uro laget av siv som er tredd på tråd og bundet opp i oktaeder. Så ble den pyntet og brukt som en slags erstatning for juletreet. Nord-Karmøy Husflidslag ønsket å ta opp igjen tradisjonen med å lage julekruna og satte i gang en studiering der deltagerne laget hver sin julekrune etter gamle modeller

På Historisk museum i Oslo ligger en liten perle litt bortgjemt i en krok. Den forsvinner helt i konkurransen med alle de flotte gjenstandene som er der.

Lørenskog Husflidslag har satset på to rødlisteteknikker: Karding og spinning, og tægerarbeid.

Lagging er en håndverksteknikk som går ut på å lage ulike trekar ved å sette sammen rette trestaver. Straumsnes Husflidslag Husflidslag har laget film sammen med lagger'n Jan Ingar Olden om hvordan man gjør dette. 

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.