Rødlisteprosjekter

Før i tiden kunne vi finne filleryer i de aller fleste hjem. Filleryer ble lagt tett i tett på gulvene for å unngå trekk, og man kunne ofte se rikdommen i huset på hvor tett ryene lå. Drammen og Opland Husflidsforening har arbeidet med filleryer som rødlisteteknikk.

Karding og spinning er eldgamle håndverksteknikker for å omdanne ull og andre fiber til tråd. Ull må kardes før det kan spinnes, slik at floker og urenheter kjemmes ut. Kardet ullflor kan så spinnes på håndtein eller rokk slik at fibrene tvinnes sammen til tråd.

Til tægerbinding brukes bjørkerøtter til å lage kurver, fat og skåler. Det er en gammel håndverksteknikk, og de eldste bevarte fragmentene av tægergjenstander i Norge ble funnet i Osebergskipet.

Å veve krever en del forberedelser og planlegging. Du må tenke på garntyper og farger for renning og innslag, om du skal ha frynser eller brettekant, og hvordan jarekanten skal være. Hvor mye renningsgarn skal du beregne og hvordan setter du opp veven?

Sprang er en gammel teknikk hvor man ved hjelp av en ramme med renning, fletter og slynger tråder sammen for å lage ulike mønstre. Sprang har vært utbredt i store deler av verden, og det eldste funnet av sprangarbeider i Norge er fra Tegle på Jæren fra ca. år 400 – 800. 

Kolrosing er en dekorasjonsteknikk som har vært brukt gjennom uminnelige tider. Den har blitt benytta på tre, bein og horn, og gir et vakkert og varig resultat. Opprinnelig var kull (kol) brukt som fargestoff, men du kan også bruke pigment fra bark.

Bjørkeris kan brukes til å lage både rismatter og sopelimer. Det er nyttige og enkle bruksgjenstander som kan stå ute og brukes året rundt. Alt du trenger er bjørkekvister og jerntråd.

Plantefarging er en gammel teknikk for å farge tekstiler, og frem til siste halvdel av 1800-tallet foregikk all farging av tekstiler med farger fra naturen. Fargestoff kan utvinnes fra en rekke ulike blader, blomster, røtter, bark, lav og sopp, og gir en vakker fargepalett.

Å lage såler av krøllhår er en lang og omstendelig prosess. Her får du den beskrevet i ord og bilder av Kari Sørlien og Reidun Brandbo.

Lind er eit varmekjært tre som er lite utbreidd i Noreg. Det er mest utbreidd i kystnære strøk i Sør-Noreg. Det har opp gjennom tidene vorte mest nytta på Sør-Vestlandet. 

Vedmeisen er en tradisjonell kurv som ble mye brukt tidligere, særlig på Hedmarken. Meisen ble brukt til mange ulike ting, som ved, høy og ull, og på et tidspunkt var det standardisert masseproduksjon av disse særegne kurvene. 

Tre har vore materialet til Leiv Røsok (87) i ein mannsalder. Pensjonisttilværet brukar han i verkstaden, der han legg små puslespelbitar av ulike treslag.

Det sunnmørske kakebordet er berømt over hele landet. I Stranda er det utenkjeleg utan ein stabel ekte Strandabakels. Mange er Rolf Saure medskuldig i.

Øystre Slidre Husflidslag har valgt firfletting som sin rødlisteteknikk.

Vang Husflidslag har valgt filering som sin rødlisteteknikk.

Oppland Husflidslag har valgt knipling som en av sine rødlisteteknikker. 

Sprang er en gammel håndverksteknikk, brukt til finere tekstiler. I vedlagte PDF blir det fortalt om sprang og om dei kvinnene som kunne denne teknikken og førte tradisjonen videre som slektstradisjon. Oppland Husflidslag har valgt sprang som sin rødlisteteknikk.

Kristiansand Husflidslag har valgt stopping som rødlisteteknikk, etter at de så nytten av å dokumentere ulike stoppeteknikker etter å ha startet Norges første Fikselaug. Dette er verdifull kunnskap som de ønsker å bevare og formidle videre.

Høland Husflidslag har valgt lissebroderi, Point Lace, som sitt rødlisteprosjekt.

Kvaløysletta Husflidslag har opp gjennom årene hatt flere kurs i luggesying og spesielt i sying av »tepplugger» som er en lokal variant.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.