Rødlisteprosjekter

Vefsn Husflidslag har valgt seg enda et rødlisteprosjekt, "Brodering & montering av skjorte til nordlandsbunad".

Se filmen om dypping av Helligtrekongers-lys her. Dette er Lillehammer Husflidslags bidrag til Rødlista.

Tekst: Borgny Tufto

Se filmen om dypping av Helligtrekongers-lys her. Dette er Lillehammer Husflidslags bidrag til Rødlista.

Tekst: Borgny Tufto

Rive var tidlegare eit svært sentralt og heilt nødvendig arbeidsreiskap på alle gardar og bruk. Utan rive var det nærast umogleg å få samla vinterfôret til husdyra.

Det er benyttet to navn om dette produktet i bygda, både sengeforlegger og hælteppe.

Tægerbinding er både arbeidskrevende og vakkert. Flere lokale husflidslag har valgt seg ut dette som sitt Rødlisteprosjekt.

Tida går, og nye generasjoner kommer. Det er viktig at vi formidler også den nære historia vår til de unge, slik at kommende generasjoner får vite om de spesielle og særegne historiene vi har i vårt lokalmiljø. Torpevotten, slik vi kjenner den og strikker den i dag, har ei historie som Nordre Land Husflidslag ønske å dele med alle i bygda vår.

Fredrikstads Husflidslags vevgruppe hadde i 2013 et «vadmelsprosjekt» i form av et vevkurs hvor det ble vevet ullstoff beregnet til å bli etterbehandlet via toving/valking/stamping ved klesstampa på Mjonøy i Vinje.

Melhus Husflidslag har valgt hælteppe som ett av sine tre rødlisteprosjekter. Vi ønsket å se på hvordan et slikt teppe var bygd opp, materialvalg og hvilke teknikker som var tatt i bruk. Likeså ville vi vite noe om historien bak teppene.

Bregding, også kalt sprang, er en av verdens eldste håndarbeidsteknikker.  De eldste funnene av bregding/sprang er fra Egypt omkring år 2000 f.kr.  Arkeologiske utgravninger av hårnett viser at teknikken var kjent i Norden for tre tusen år siden. Denne teknikken har Harstad Husflidslag jobbet med som rødlisteprosjekt.

Fana Husflidslag i Hordaland har siden 2015 hatt en studiering som har jobbet med hedebosøm. Her du kan du lese om hvordan de har jobbet med denne tidkrevende håndarbeidsteknikken!

Fron Husflidslag i Oppland har valgt damaskvev med harniskrustning som rødlisteprosjekt, og har laget en presentasjon av hvordan du setter opp veven for å selv veve damask.

I 2014 var Rauland Husflidslag hos Ågot Storlid i Rauland for å læra å lage tvogu. Tvogu har i gamal tid vore bruka som oppvaskbørste eller gryteskrubb. Ågot Storlid er i frå Tinn. Som barn laga ho tvogu til all slags bruk.

I Rauland Husflidslag har Eli Vesaas og Sigrunn Lie Brattekås (Tokke) arbeidd med dokumentasjon av veving i bandstøre.

Hølonda Husflidslag har rekonstruert et gammelt ullsjal som er funnet i bygda, og dette har laget valgt som sitt Rødlisteprosjekt. Sjalet har laget kalt «Karisjalet» etter Kari Bergsrønning Krogstadstuen som har brodert det, eller «Stassjal fra Hølonda».

Filering er en gammel håndverksteknikk som står i fare for å bli glemt. Nes husflidslag har de siste årene jobbet med å bevare kunnskapen om teknikken gjennom å produsere videoer som viser hvordan man filerer.

Bleikvassli husflidslag har valgt ullsko og ullstøvler som rødlisteteknikk. Fottøy i ull har lang tradisjon i bygda vår og andre bygder på indre Helgeland. Vintrene her er kalde og tørre, så disse ”fotbønan” er ideelle til å holde varmen. Lette er de også.

Nauma Husflidslag har valgt Namdalslabben som rødlisteteknikk. Her finner du både beskrivelse av historien til labben og framgangsmøte om du vil prøve deg på å lage dine egne!

Stjørdal Husflidslag har Hedebosaum som eit av sine Raudlisteprosjekt. Her beskriv Berit Håland Forbord historia til hedebosaumen og korleis laget har arbeidt med teknikken.

Skaut er ein vesentlig del av Trønderbunaden, og Stjørdal Husflidslg har valgt å arbeide med hodelin/skaut til Trønderbunad - og med fylgande kvitsaum som kan brukast til flere andre ting enn skaut.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.