Rødlisteprosjekter

Levanger Husflidsforening har valg fusspute som sitt rødlisteprosjekt. Her kan dere lære mer om historien og teknikken!

Vefsn Husflidslag har valgt seg broderingsteknikken av Nordlandsbunaden som sitt Rødlisteprosjekt, og i samarbeid med Lill Tidemann og Liv Nakstad har det nå blitt laget en brosjyre, "Brodering av Nordlandsbunaden - Sting for sting" med tekst og foto av egne broderier.

Rondastakk og ruteliv har vært i bruk som bunad siden 1830-tallet, og stivatørkle hører med som hodeplagg! Kunnskapen om hvordan du skal stive og brette tørkle er det derimot ikke alle som har, og derfor har Lillehammer Husflidslag laget en instruksjonssfilm!

Julekruna er en uro laget av siv som er tredd på tråd og bundet opp i oktaeder. Så ble den pyntet og brukt som en slags erstatning for juletreet. Nord-Karmøy Husflidslag ønsket å ta opp igjen tradisjonen med å lage julekruna og satte i gang en studiering der deltagerne laget hver sin julekrune etter gamle modeller

På Historisk museum i Oslo ligger en liten perle litt bortgjemt i en krok. Den forsvinner helt i konkurransen med alle de flotte gjenstandene som er der.

Lørenskog Husflidslag har satset på to rødlisteteknikker: Karding og spinning, og tægerarbeid.

Lagging er en håndverksteknikk som går ut på å lage ulike trekar ved å sette sammen rette trestaver. Straumsnes Husflidslag Husflidslag har laget film sammen med lagger'n Jan Ingar Olden om hvordan man gjør dette. 

Nittedal Husflidslag har i flere år arrangert kniplekurs for både barn og voksne. Barna vokser til og er nå blitt ungdommer og erfarne kniplere.

Hva er en skjørtevarmer og hvordan lage den? Hemnes Husflidslag har tatt tak i de små lyktene man før brukte til å blant annet lage lunk under skjørtet som sitt rødlisteprosjekt!

Historien begynner  rundt 1985.  Da var en av lagets medlemmer på en dødsboauksjon og kom over et nydelig lite broderi som hun tok med tilbake til husflidslaget.

Mamma Astrup-strikk er en teknikk hvor man strikker fram og tilbake, med en lys og en mørk farge. Teknikken har fått navnet etter barnehjemsbestyrer Ebba Astrup, og er rødlisteprosjekt i Stjørdal Husflidslag. 

Telemark Husflidslag har valgt broderiteknikken smøyg som rødlisteprosjekt.

Tønsberg Husflidslag hadde høsten 2013 besøk av tekstilkunstner Inger Anne Utvåg. Hun viste fram og fortalte om hvordan hun hadde jobbet med båtryer og brukt teknikken til sine produkter av tekstilkunst, og dette lot laget seg inspirere av i sitt rødlistearbeid.

Budalsstolen på Rødlista: Det er det håndverksmessige ved produksjonen av den originale Budalsstolen Budal Husflidslag ønsker å dokumentere. Håndverket representerer flere ulike teknikker, slik som dreiing av ben og ryggtener, tilskjæring av setet og borring av hull til ryggtenene, sanking av hegg eller rognepil til ryggbue og sveiing av denne.

Til all lykke finnes det enda noen ildsjeler i landet som brenner for kunsten å binde kiper.  Jon Haugland på Askøy er en av dem. Selv lærte han kunsten av sin bestefar, og har blant annet ført kunnskapen videre gjennom kurs i kipebinding som Askøy Husflidslag har arrangert.

"I 1995 kom en deltaker på et vevkurs i Sarpsborg Husflidslag til meg med et slitt gulvteppe, og lurte på hva slags teknikk den var vevd i. Det var en grønn og lysbeige matte, og hun hadde funnet den på en hytte i Ullerøy i Skjeberg." Sidsel Rast fra Sarpsborg Husflidslag forteller om deres arbeid med Sarpsborgrya.

Møre og Romsdal Husflidslag: Nord i Møre og Romsdal finner vi ein del votter som blir kallt «Bryllaupsvottar.» Dette er stasvotter som ble brukt til fest og høytid.

Et kolvfat er etter gammalt mye brukt i Nord Østerdalen til å bære i. De er grove og slitesterke og står derfor for en støyt. Det er i dag få som kan å lage slike fat. Alvdal Husflidslag har derfor hatt et ønske om å dokumentere og bevare denne teknikken.

Tynset Husflidslag har valgt tægerbinding som rødlisteteknikk, og har i arbeidet med dette både hatt kurs og gjort registrering av tægergjenstander i Nord-Østerdalen. 

Da Norges Husflidslag inviterte husflidslagene til å starte arbeidet med rødliste-teknikker ville Gol Husflidslag satse på teknikker som blir brukt på bunaden og hallingstakken, og valgte stakkeband på voggevev som sitt prosjekt.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.