Rødlisteprosjekter

Bondeturkla har vert i bruk i Heidal fra gamledager, de brukte bondeturkla både til hverdag og fest. Svart bondeturkla vart brukt til rondastakk og andre stakker. Til hverdags vart det brukt forskjellige farger, mest i grått og koksgrått, på de var det ikke hekla blonder.

Åsnes Husflidslag i Hedmark har Rødlista tatt for seg noe som har blitt gjort i Norge i århundrer, nemlig neverarbeid. 

Enebakk Husflidslag har valgt å trykke opp en gammel lærebok med oppskrifter på enkle sløydoppgaver. Bakgrunnen for valget er at de ser at barn knapt lærer noe som helst som har med snekring og sløydkunnskaper lenger. 

I 2011 arrangerte Snåsa Husflidslag sin første studiering om Snåsalabben. En av deltakerne, Tone Våg, har siden den gang vært kurslærer på 3 kurs. Til sammen har 35 deltatt på studiering eller kurs. Flere av deltakere har siden sydd labba til egen familie.

Tjongsfjord Husflidslag har i flere år hatt fokus på lokal skinnfelltradisjon og oppsporet gamle feller og trykkblokker og opplysninger om skinnfellmakere. Denne kunnskapen deler de med elevene ved Tjongsfjord skole.

Gimping, også kalt hårnålshekling eller Hairpin Lace på engelsk, er en håndarbeideteknikk som går ut på å lage remser av garn for så å hekle disse sammen. Gimping utføres ved at man lager løkker rundt en U-formet nål, kalt gimpegaffel.

En skikkelig bakstekost er kjekk å ha når mjølet skal bort fra både leiv og takke. Det tar sin tid å lage kosten fra grunnen av. I dette heftet fra Nordre Ringsaker Husflidslag beskriver Gyda Sørby og Reidun Brandbo veien fra hestehale til bakstekost! 

Kolfat eller flisefat har en historie tett knytta til Larviks industrihistorie. Larvik Husflidslag har valgt ut dette som sitt rødlisteprosjekt, og sammen med Reidar Løvås laget en film som viser hele veien fra skog til ferdig fat!

Rødlista: Gjennom flere år har Jæren Husflidslag tatt for seg det å lage sivsko. Kunnskapen om å skjære sivet på riktig tid, spyle det, rense, tørke og flette holdes i live gjennom kurs og dokumentasjon. 

Rødlista: Østensjø Husflidslag har valgt seg snorgaffelen som sin Rødliste-teknikk og laget har også snorgaffelen som sin logo. Snorgaffelen er enkel å bruke både for barn og voksen.

Såler av kuromper holder deg varm og tørr på føttene, er slitesterke og passer godt i turstøvler. Kirsti Gjeldnes fra Kristiansund har sydd kurompesåler i 20 år og vekker oppmerksomhet når hun selger dem på messer og markeder. 

Lager film: Håkon Boine (t.v.) og Marius Skavås fra VG2 Medier og kommunikasjon på Hvam vgs. er engasjert for å lage filmen for Nes Husflidslag om filering. Teknikken er en 5000 år gammel håndverksteknikk, som Norges Husflidslags gjennom et rødliste-prosjekt ønsker å bevare for framtiden. Karin Kristiansen fra Nes Husflidslag viser teknikken. Foto: Tommy Simon Norum

Nes Husflidslag skal sammen med to medieelever fra Hvam vgs. lage en film om filering, et håndarbeid som er på rødlista til Norges Husflidslag.

Av Maria Røyset, Eid Huslidslag: Då Eid Husflidslag vart utfordra på å velje seg ein teknikk som står i fare for å verte utrydda, valde vi den eldgamle fletteteknikken sprang. 

SENJA: Gjengen i dette husflidslaget tok utgangspunkt i et dikt da de skulle gå i gang med sitt rødlisteprosjekt. 

Tolmod, presisjon, stivelse og mengdetrening er viktige stikkord for å redda det raudlista handverket skautefelling.

Raudlista: Smettvev, rutesmett, rutevev. Kjært barn har mange namn, men like fullt står teknikken i fare for å gå i gløymeboka. Dette vil Sogndal Husflidslag prøve å hindre. Vevar Anne Britt Lotsberg har no lært teknikken vidare til fleire av medlemane.

Bærum Husflidsforening har valgt ølhøna som sitt rødlisteprosjekt. Under ledelse av mannen som nok kan takkes for at ølhøna har fått nytt liv, Harald Kolstad, har husflidsforeninga to ølhøneringer med 10-12 deltakere som møtes hver uke for å spikke og skjære. 

På Norsk Skogmuseum i Elverum er det tatt vare på en vott fra Grue. Den er strikket av to-tråders hjemmespunnet garn, med svart oppleggstråd og grå vrangbord.  Votten for øvrig har sjakkruter i grått og grønt, 2 x 2 masker. Den kan se ut som en ganske alminnelig arbeidsvott.

Nøstepinnene er et praktisk og fint redskap når man skal nøste garn. Strinda Husflidslag har laget en film som viser hvordan man lager og bruker den!

Heftet er utgitt i 1990 (1. opplag) med nytt opplag i 1997. Heftet er et utvalg av engelsk broderi fra Møre og Romsdal og viser bredden i broderiene. Bakgrunnen for heftet er en registrering av engelsk broderi i Møre og Romsdal på slutten av 1980-tallet, der mange husflidslag var aktive i registreringen.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.