Ragnhild Jovall <alvdal.husflidslagSPAMFILTER@hotmail.no (Remove SPAMFILTER from the address)>
15. desember 2016
Et kolvfat er etter gammalt mye brukt i Nord Østerdalen til å bære i. De er grove og slitesterke og står derfor for en støyt. Det er i dag få som kan å lage slike fat. Alvdal Husflidslag har derfor hatt et ønske om å dokumentere og bevare denne teknikken.
Navnet kommer av kvolv (hvelving) og angir formen på fatet. Vår informant har vært Jon Aaseng fra Alvdal som fremdeles mestrer denne teknikken med å flette kolvfat. Han gikk på kurs hos Sverre Dalen, også fra Alvdal, først på 2000-tallet.
Både rogn, selje og bjørk kan brukes som virke. Disse materialene er det best å hente om våren når sevja går. Grenene er da smidigere å jobbe med. Grenene deles i to eller fire, det kommer an på tjukkelsen. Disse deles med kniv ,båndsag elle bandkniv. Virket bør være kvistfritt. Det er best når treet er 2-3 år gammalt.
Virket kveiles og bindes sammen og kokes i en stor kjele ca. en time til barken slipper. Virket brukes med en gang det tas opp av kjelen.
Jon Aaseng har laga ca. 100 slike fat.
Kolvfatene som ble brukt til måsåtaking, er laget på samme måte, men disse er flettet av ståltråd.
Foto fra Alvdal Husflidslags bod på Glomdalsmuseet under landsmøtet 2016. Anne Guri Gunnerød.
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.