Tre

Norges Husflidslags fagutvalg i tre arbeider for å øke kunnskapen om og interessen for å forme i tre. Fagutvalget driver formidling, opplæring og gir råd om prioriterte tiltak på fagfeltet. 

Norge er rikt på tretradisjoner knyttet til folkekultur og håndverk. Våre museer er fulle av tregjenstander innenfor husgeråd, skap og andre møbler. Det er gjenstander som er blitt laget i heimen og gjenstander som omreisende håndverkere og laugsarbeidere har laget.

Mange av gjenstandene avspeiler høy kompetanse innen materialkunnskap og håndverksferdigheter. Dette representerer store kulturelle verdier; men dessverre vet vi at mye av kompetansen er i ferd med å gå tapt.

Norges Husflidslag er opptatt av å ivareta håndverkskompetanse og bidra til at den formidles til nye generasjoner. Organisasjonens store og landsomfattende kursvirksomhet gir et godt bilde på den virksomheten.

Det er viktig å sikre videreføring av kompetansen i trefaget. Det bidrar til å ivareta deler av vår felles identitet og det sikrer kunnskapen om kvalitet og prosess, noe som kan danne grunnlag for nyskaping. Vi har i dag få tradisjonshåndverkere som arbeider i materialet tre og det er få norskproduserte trevarer i butikkene.

Norges Husflidslags Fagutvalg i TRE har i perioden 2012 -1014 tilrettelagt møteplasser hvor barn og ungdom har fått opplæring i tredreiing. Det har gitt inspirasjon til lokale husflidslag som viderefører arbeidet og arrangerer kurs i tredreiing for ungdom.

Norges Husflidslag er en av tre organisasjoner i Norge som er akkreditert som en NGO (ikke statlig organisasjon) i UNESCO, som et rådgivende organ innen feltet immateriell kulturarv.

Aktuelt

Norges Husflidslag vil at flere ungdom skal lære seg tredreiing, og takket være midler fra Sparebankstiftelsen kan vi nå gi støtte til lokallag som vil starte opp med kurs i dette!

1. februar åpner påmeldinga til TREseminaret 2015, som hvor du får et omfattende tilbud om kurs i ulike håndverksteknikker med noen av landets beste lærere på sitt felt!

En ny tolkning av forskrifter har gjort det usikkert om skoler som tilbyr små håndverkfag, slik som Handverksskolen på Hjerleid, kan opprettholde driften. Nå håper skolene at kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen tar grep. 

Som forventet ble lørdag 23. august Verdens Kuleste Dag, i hvert fall for alle barna som fant veien til Akershus Festning og Sparebankstiftelsens arrangement.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.