Har du ei Totenskje?

I 1860- og 70-årene var treskjeproduksjonen på Totenbygdene på sitt høgeste. En flink og øvd treskjærer kunne lage opptil 5 dusin om dagen. Men klarer vi å spore opp noen av skjeene i dag?

Skjeene ble omsatt via omreisende handelskarer, til landhandlere og til kjøpmennene i byene og ble slik spredt over hele landet, ja det var også eksport til Sverige og Danmark. Mange hundre tusen skjeer ble produsert og solgt i de årene skjeproduksjonen pågikk.

Husflidslagene på Toten og på Gjøvik er satt på saken med å spore opp og dokumentere de mange skjeene, og sammen med Mjøsmuseet setter de nå i gang en registrering av Totenskjeer!

Registrering:

Mjøsmuseet har satt av 3 datoer til registrering. Den vil foregå på Melkefabrikken på Kapp.

  • onsdag den 22. mars kl. 13.00 til 15.00
  • torsdag den 23. mars kl. 17.00 til 19.00
  • tirsdag den 28. mars kl. 17.00 til 19.00 foregår registreringa på Eiktunet på Gjøvik (der husflidslaget har lokaler)

Så har du ei eller flere Totenskjeer liggende, så møt opp på en av disse datoene. Skjea blir fotografert og har du noen opplysninger om hvor den kommer fra, hvem som har eid den og kanskje hvem som laget den, blir dette notert.

Hvis dette er datoer som slett ikke passer, så kan du kontakte Østre Toten Husflidslag ved Kari Kjølseth, mobil 905 05 344, Vestre Toten Husflidslag ved Kari Ringerud, mobil 413 39 874 eller Gjøvik Husflidslag ved Marit Johanne Aashaug, mobil 907 28 894 og gjøre avtale om registrering med dem.

I etterkant av registreringen blir det også Tretreff med kurs i spikking av Totenskjeer og andre kjøkkenredskap. Dette skjer 10. til 12. mai i Kolbu, og du finner informasjon om dette her. 

Aktuelt

Norges Husflidslag vil at flere ungdom skal lære seg tredreiing, og takket være midler fra Sparebankstiftelsen DnB kan vi nå gi støtte til lokallag som vil starte opp med kurs i dette!

I 1860- og 70-årene var treskjeproduksjonen på Totenbygdene på sitt høgeste. En flink og øvd treskjærer kunne lage opptil 5 dusin om dagen. Men klarer vi å spore opp noen av skjeene i dag?

Budalsstolen på Rødlista: Det er det håndverksmessige ved produksjonen av den originale Budalsstolen Budal Husflidslag ønsker å dokumentere. Håndverket representerer flere ulike teknikker, slik som dreiing av ben og ryggtener, tilskjæring av setet og borring av hull til ryggtenene, sanking av hegg eller rognepil til ryggbue og sveiing av denne.

Treseminaret 2017 er nå åpent for påmelding! TREseminaret 2017 på Dovre tilbyr kurs med fokus på tradisjon, teknikk og kunnskap innen tre og tradisjonshåndverk. 

1. februar åpner påmeldinga til TREseminaret 2015, som hvor du får et omfattende tilbud om kurs i ulike håndverksteknikker med noen av landets beste lærere på sitt felt!

Kontakt

For spørsmål, kontakt post@husflid.no. Det er Norges Husflidslag, med våre ansatte og vårt nettverk, som svarer på spørsmål. Om vi ikke kan svare, videreformidler vi kontakt..

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.