Vern håndverksfagene

En ny tolkning av forskrifter har gjort det usikkert om skoler som tilbyr små håndverkfag, slik som Handverksskolen på Hjerleid, kan opprettholde driften. Nå håper skolene at kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen tar grep. 

Hode i tre laget av en elevene på Handsverksskolen på Hjerleid

De tre skolene Handverksskolen, Plus-skolen og Østfold møbelsnekkerskole er private skoler som tilbyr utdanning for både ungdom og voksne i små og verneverdige håndverksfag som smed, gullsmed, treskjærer og møbelsnekker.

Tolkningen av regelverket skolene forholder seg til har nå blitt endret, slik at voksne elever ikke kan regnes som fulltidselever lenger. Dette fører til en reduksjon i det statlige tilskuddet til skolene og en situasjon hvor de voksne elevene ikke lenger har rett til støtte fra Lånekassen. Fulle klasser, med både ungdom og voksne elever, er nødvendig for at skolene har råd til å drifte.

I et brev til Kunnskapsdepartementet og statssekretær Birgitte Jordal samles de tre skolene om å forklare hvorfor det er nødvendig å sørge for at disse skolene ikke rammes av forskriftsendringene.

Tilstanden for de verneverdige fagene har vært drøftet på Stortinget ved flere anledninger, og det har vært bred enighet om at det må gjøres noe for å sikre deres levevilkår, og det er alt gjort unntak i privatskoleloven nettopp av samme grunn.

Rekruttering til de små håndverksfagene er avhengig av at det finnes et utdanningstilbud, og dette tilbudet må departement og politisk ledelse ta ansvar for at ikke forsvinner.

Det er ikke snakk om mange kroner på et statsbudsjett, men det er snakk om en kunnskap og kulturarv som er umistelig.

Norges Husflidslag støtter skolene i innsigelsene, og mener at når Norge har forpliktet seg til å holde liv i håndverkskunnskap gjennom UNESCO-konvensjonen om immateriell kulturarv, så er det essensielt at disse utdanningstilbudene består. 

Foto lånt fra Handverksskolen på Hjerleid: Elevarbeid.

Kontakt

For spørsmål, kontakt post@husflid.no. Det er Norges Husflidslag, med våre ansatte og vårt nettverk, som svarer på spørsmål. Om vi ikke kan svare, videreformidler vi kontakt..

Aktuelt

Norges Husflidslag vil at flere ungdom skal lære seg tredreiing, og takket være midler fra Sparebankstiftelsen DnB kan vi nå gi støtte til lokallag som vil starte opp med kurs i dette!

I 1860- og 70-årene var treskjeproduksjonen på Totenbygdene på sitt høgeste. En flink og øvd treskjærer kunne lage opptil 5 dusin om dagen. Men klarer vi å spore opp noen av skjeene i dag?

Budalsstolen på Rødlista: Det er det håndverksmessige ved produksjonen av den originale Budalsstolen Budal Husflidslag ønsker å dokumentere. Håndverket representerer flere ulike teknikker, slik som dreiing av ben og ryggtener, tilskjæring av setet og borring av hull til ryggtenene, sanking av hegg eller rognepil til ryggbue og sveiing av denne.

Treseminaret 2017 er nå åpent for påmelding! TREseminaret 2017 på Dovre tilbyr kurs med fokus på tradisjon, teknikk og kunnskap innen tre og tradisjonshåndverk. 

1. februar åpner påmeldinga til TREseminaret 2015, som hvor du får et omfattende tilbud om kurs i ulike håndverksteknikker med noen av landets beste lærere på sitt felt!

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.