Ullstandard og klassifisering

Det som skiller et godt og et dårlig garn, er ullkvaliteten. På verdensbasis har vi tusenvis av ulike ullkvaliteter, noe som er årsaken til sterkt varierende priser på garn og metervare.

I Norge sorteres ull etter et klassifiseringsskjema i 16 ulike klasser/kvaliteter, og vi har god kunnskap om ullsortering. Ved bedømmelse av ullkvalitet er finhet på ull av stor betydning. Det brukes et internasjonalt nummersystem med måleenheten my, som betegner en tusendels millimeter av finheten på ullhåret. Jo lavere tall, desto finere ullkvalitet, for eksempel merino 11-24 my, ekstra fin crossbreed ull 25-29 my, grovere crossbreed ull 30-40 my og grov ull/teppegarn 41-80 my.

Norsk ullstandard

I Norge har vi en nasjonal ullklassifisering som er fastsatt av Statens Landbruksforvaltning "Animalia, fagtjenesten for ull". En sau har flere kvaliteter på kroppen, den fineste ulla finner vi på bogen og langs sidene.

Ved alle ullmottak er det ansatt ullklassifisører som i løpet av sekunder skal ta stilling til ulltype, fiberlengde, fiberfinhet, marginnhold, innhold av dauhår, spenst/krusing, hvithet, skitt/ fettinnhold, vegetabiler. Ulla blir vurdert fell for fell etter gjeldende ullstandard og sortert i kvalitetsklasser, produsenten får betalt etter kvalitet.

Salg av ull utgjør 5-10 prosent av produsentens inntekt. 

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.