Om norsk ull

På disse sidene finner du ulike artikler om ullkvalitet, garnproduksjon og bruk av ull. Vi fyller stadig på nytt innhold, så følg med! 

Bildet over er fra Hillesvåg ullvarefabrikk. Foto av Jorid Martinsen.

Mange har fått øynene opp for de flotte, særegne kvalitetene ved norsk ull og det er økende interesse for å bruke norske ullgarn. Norge har en rik strikketradisjon og en levende ullnæring, men likevel kan merkingen av garn være både forvirrende og misvisende. Vi vil gjøre det enklere for deg å velge norsk ull.

Et garn som ikke krymper og som tåler tøffere vask, er ikke det ålreit? Superwash-behandlet garn har siden det ble introdusert noen tiår tilbake vært et populært valg. Men behøver vi fortsatt å strikke av det?

Materiell til bruk ute i lokallagene, butikkene og andre steder. Medlemmer og andre interesserte kan bestille i nettbutikken for kostpris/porto. 

75 prosent av all norsk ull – 3000 tonn i året – leveres inn til Norilia, som er saueullas svar på Tine. Her har man fullstendig oversikt over verdikjeden og lite bruk av kjemikalier, noe som nå har ført til at den norske ulla i 2015 fikk det nordiske miljømerket Svanen.

Det som skiller et godt og et dårlig garn, er ullkvaliteten. På verdensbasis har vi tusenvis av ulike ullkvaliteter, noe som er årsaken til sterkt varierende priser på garn og metervare.

Ull generelt, og den norske ulla spesielt, har mange flotte egenskaper. Ulla har masse spenst, er slitesterk, isolerer godt, er flammehende og miljøvennlig!

Vi har 16-20 ulike saueraser i landet, og egenskapene til ulla varierer mellom de forskjellige rasene. De fleste norske sauene  er kombinasjonsraser avlet frem på ulike egenskaper, men vi også noen opprinnelige raser med verdifulle kvaliteter.

Ull er et levende materiale, det har en evne til å være smussavstøtende og trenger av den grunn ikke å vaskes så ofte, men en god lufting og litt "hvile" gjør godt for ullplagg. 

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.