Norske saueraser

Vi har 16-20 ulike saueraser i landet, og egenskapene til ulla varierer mellom de forskjellige rasene. De fleste norske sauene  er kombinasjonsraser avlet frem på ulike egenskaper, men vi også noen opprinnelige raser med verdifulle kvaliteter.

Gammelnorsk sau eller Spælsau

Den eldste og mest opprinnelige er sauerasen i Norge er av korthaletypen som kom hit for ca 6000 år siden og i dag kalles "Gammelnorsk sau". Slektninger av denne rasen finner vi også på Island og Færøyene. De opprinnelige rasene har horn og mange farger i ulla. Det spesielle med disse rasene er at de har to typer ull i fellen, ytterst er det lange glatte, glansfulle dekkhår og innerst er det svært myk, finfibret bunnull. Ullkvalitet måles i my, og hos disse sauene kan bunnullen kan ha en finhet nede i 20 my, mens dekkhårene kan komme opp i 100 my.

Garnet som spinnes av denne ulla brukes spesielt til vevgarn. Ingen skiller de to ulltypene, noe som er en komplisert arbeidsoppgave.
De pigmenterte og opprinnelige sauerasene ser ut til å vinne popularitet i enkelte mindre besetninger.

Norsk pelssau

Norsk pelssau utgjør 1,4 prosent av alle sauer i landet. Rasen ble utviklet på 1960-tallet ved at gråblå variant av spælsau ble krysset med svensk Gotlandsfår. Den avles for skinnets skyld og ulla egner seg svært godt til toving.

Norsk hvit sau

Norsk hvit sau er et felles navn på den hvite rasen som utgjør over 74 prosent av alle sauer i landet. Disse tilhører crossbredrasene og har en robust, jevnt kruset og glansfull ull med mye spenst. Opp gjennom årene har det vært mange typer krysninger i avl. I dag får produsenten best betalt for kjøtt, så da avler de på god kjøttfylde over ullkvalitet.

Foto: Spælsau. Bilde av Frode Inge Helland. CC-BY-SA-3.0, Wikimedia Commons.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.