Superwash, hva er det?

Et garn som ikke krymper og som tåler tøffere vask, er ikke det ålreit? Superwash-behandlet garn har siden det ble introdusert noen tiår tilbake vært et populært valg. Men behøver vi fortsatt å strikke av det?

Garn til babyklær, sports- og hverdagstøy... Det er praktisk å kunne vaske klærne tenker du kanskje, men vet du hva superwash-behandling av tekstiler gjør med fibrene?

Superwash er en kjemisk behandling, hvor en tynn plasthinne blir lagt utenpå ullfiberen. På den måten blir skjellstrukturen glattet ut, slik at fiberen ikke filter. Dette høres tilforlatelig positivt ut, men medaljen har en bakside.

Fordi plasthinnen ved superwash er så tynn kan garnet merkes "100% ull", men superwash reduserer flere av ullfibrenes naturlige egenskaper, de vi setter så høyt. For eksempel vet vi at ull fra naturens side har lukthemmende egenskaper. Du har kanskje merka at ullgenseren ikke lukter like fort som akrylgenseren? Ull behøver ikke vaskes så ofte, dermed sparer du miljøet for den belastningen hyppig vask gir. Superwash gjør at ullfiberen ikke renser seg selv i like stor grad. Fordi fiberen blir glattere kan du også oppleve at tøy mister fasongen raskere med superwash-behandling. Krusen i ullfiberen bidrar til at plaggene holder fasongen godt, og kan vare i generasjoner. Norsk ull er kjent for å ha særlig god krus.

Superwash ble introdusert i en tid da vaskemaskinene ikke hadde ullprogram, og håndvask var eneste alternativ. Etter hvert har vi fått gode vaskemaskiner med ullprogram, som gjerne er mer skånsomme mot plaggene enn håndvask. I dag er superwash dermed ganske unødvending. 

Norsk ull spinnes til kardegarn. Slik ble det gjort i tradisjonell husflid, og det er slik de norske spinneriene produserer garnet sitt i dag.  Superwash-behandlet garn lages av kamgarn. Her er fibrene kjemmet, slik at de ligger i samme retning. Vi har lange tradisjoner for bruk av kamgarnstekstiler i Norge, men da primært i vevde stoffer. I strikketradisjonen er det kardegarn av ull som har dominert. 

I garnmarkedet er det en kjent sak at merking kan være misvisende og/eller villedende. Dette gjelder også merkingen av superwashgarn.  Ting du bruker lang tid på å lage fortjener å vare lenge. Hvis du bruker norsk ullgarn vet du at garnet ditt ikke er superwashbehandlet.  

For å gjøre gode materialvalg trenger man å vite noe om alternativene. Hva slags fiber finnes og hvordan skal plagget brukes? I dag ønsker mange av oss å gjøre bærekraftige valg som forbruker. Å kjøpe eller lage tekstiler som varer lenge er mer bærekraftig, fordi vi dermed behøver færre klær. Tekstiler  i blandingsfiber vil f.eks. gjerne nuppe mer og behøve vask oftere, for å nevne noe. Ulltøyet vårt vet vi derimot at er de plaggene vi bruker lengst. I tillegg kan de enkelt resirkuleres når de er helt utslitt. Det samme kan vi ikke si om tekstiler i blandingsfiber. Det er vanskelig å skille natur- fra syntetfiber fra hverandre. 

Hvis du vil lese mer om superwash kan du lese Framtiden i Våre Henders intervju med kjemiker Federica Mudu (Wool up North) her.  

Du kan lese mer om Klesforbruk i Norge i denne SIFO-rapporten (2016): http://www.hioa.no/Om-OsloMet/Senter-for-velferds-og-arbeidslivsforskning/SIFO/Publikasjoner-fra-SIFO/Klesforbruk-i-Norge

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.