Ullas fantastiske egenskaper

Ull generelt, og den norske ulla spesielt, har mange flotte egenskaper. Ulla har masse spenst, er slitesterk, isolerer godt, er flammehende og miljøvennlig!

Elastisitet og spenst

Den norske ulla er sterkt ettertraktet på verdensmarkedet på grunn av sin spenst, elastisitet og gode bruksegenskaper. Spensten i ullfiberen er årsaken til at den ikke krøller, i våt tilstand kan en fiber tøyes opp til 70 prosent over normal lengde - for så å gå tilbake til utgangspunktet igjen når den slippes.

Ull tar press, den har plastiske egenskaper. Det vil si at utsetter vi ull for fuktighet og tilstrekkelig varme, kan vi forme den etter ønske, og den formen holder stoffet ganske lenge når det avkjøles og tørkes igjen, for eksempel plissé i enkelte bunader eller albue i en jakke.

Slitesterk

Ullfiberen har ikke høy strekkstyrke, og styrken avtar når fiberen blir våt. Fiberen har svært gode bruksegenskaper og tåler atskillig slitasje. Det skyldes først og fremst elastisitet og spenstighet. For eksempel et golvteppe av ull er kjent for å ha lang levetid, - når vi går på teppet bøyer fiberen av for slitasjen. Selv etter mange bøyninger brekker ikke fiberen slik som mange andre fibrer gjør.

Isolerer godt

Ull isolerer på grunn av sine mange små luftlommer. Et ullstoff inneholder ca 80 prosent luft og 20 prosent ull. Plagg av ull kan ta opp inntil 35 prosent fuktighet av sin egenvekt uten å føles våt. Dette tilsammen gjør at selv om et plagg er bløtt kjenner man seg ikke kald. 

Sauene har mye fett (lanolin) i råulla. Ullfettet oppstår i hårsekken der fibrene vokser ut fra kroppen. Kjertlene produserer fett og svette, og dette sekret er grunnlaget for produksjonen av lanolin som er av stor betydning for ullas kvalitet. Ullfettet legger seg som en tynn hinne rundt fiberen og beskytter mot vær og vind og er med på å gjøre at vann preller av ulla.

Lanolin brukes i kosmetikkindustrien (f eks lanosåpe) og i babyklær.

Flammehemmende

Ullfiberen brenner ikke - den forkulles - og når man tar en brennprøve på ull så lukter det brent hår. Ull bruker lengre tid enn f.eks. oljebaserte tekstiler som polyester og akryl på å antenne, og i tillegg slukkes brann i ull også lettere. Denne egenskapen gjør at det er anbefalt å ha et ullteppe i nærheten når en koker mat i smult. 

Et grønnere fiber

Norsk ull ble i 2015 tildelt Svanemerket, som er det nordiske miljømerket. I tillegg er det å holde beitedyr som sauer med på å hindre gjengroing og opprettholde artsmangfoldet. 

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.