Utvikling av mønsteret "Bragd"

Husflidskonsulenten i Nord-Trøndelag og Nord-Trøndelag husflidslag registrerte i perioden 1994-1996 hele 4130 åklær fra fylket, med ønske om å bevare og formidle denne rike tradisjonen. For få år tilbake ble arbeidet videreført og resultatet ble mønsteret "Bragd" som du kan lese mer om her! 

Fellåklærne vevd i Nord-Trøndelag i siste halvdel av 1800-tallet ble inspirasjonskilden til mønsteret "Bragd". Typiske trekk ved disse åklærne er den store mønsterrikdommen - fra enkle former til komplekse mønstre og symboler. Her finner man bruk av ulike vevteknikker, samt mange og sterke farger, noe som i dag er ganske utradisjonelt. Ekstra spennende var det å se hvordan disse åklærne også var vevd i flere lag, som igjen skaper dybde og spill. 

De 4130 åklærne som ble registrert resulterte i 2001 i boka "Om fellen kunne fortelle: åkletradisjon til inspirasjon", skrevet av Randi Breiset, husflidskonsulent i Nord-Trøndelag. Ønsket var hele tiden å kunne bygge videre på innsamlingen og skape produkter med tradisjonell inspirasjon tilpasset dagens formspråk. 

I 2009 samarbeidet Randi Breiset med designeren Gunhild Digre i Trondheim om produkt- og mønsterutvikling. Logoen og navnet utviklet seg raskt, og navnet "Bragd" viser tydelig tilknytningen til åklævevingen gjennom de typiske teknikkene tavlebragd, skillbragd, sjonbragd og krokbragd. Navnet har også en høytidelig klang og er med på å løfte og forankre produktene. 

Husflidsutsalgene i regionen har vært samtalepartnere, for de er i markedet og kjenner det. Produktkolleksjonen har fått navnet Bragd og består av veske, toalettmappe og sminkepung og i 2010 kunne de første prototypene vises fram.

I dag finner du to produkter med mønsteret "Bragd" i salg i vår nettbutikk: Et bærenett og en notatbok. 

Kontakt

For spørsmål, kontakt post@husflid.no. Det er Norges Husflidslag, med våre ansatte og vårt nettverk, som svarer på spørsmål. Om vi ikke kan svare, videreformidler vi kontakt..

Aktuelt

1.-3. november 2019 inviterer Norges Husflidslag til landets største møteplass for alle som jobber med eller er interessert i vev.  På dette symposiet setter vi fokus på vev-tradisjoner i nordområdene. 

14 april 2018 10:00, Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum

I nettbutikken vår finner du nå helt egne små grinder til flossvev - som du kan bestille enkeltvis om du skal ha til hjemmebruk eller kanskje i større mengder om du vil starte med dette i ditt lokallag eller i Ung husflid-gruppa? 

Vev er populært som aldri før, og Norges Husflidslag er veldig stolte av å kunne lansere den perfekte boka for alle som vil lære barn kunsten og gleden ved å veve! 

Husflidskonsulenten i Nord-Trøndelag og Nord-Trøndelag husflidslag registrerte i perioden 1994-1996 hele 4130 åklær fra fylket, med ønske om å bevare og formidle denne rike tradisjonen. For få år tilbake ble arbeidet videreført og resultatet ble mønsteret "Bragd" som du kan lese mer om her! 

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.