Plukkbånd – vevd på grind med og uten ekstra mønsterspalte

Grindvevde bånd med plukk er en teknikk som nok flere steder bør stå på Rødlista over husflids- og håndarbeidsteknikker som står i fare for å forsvinne. Det vil si, at det er færre og færre som behersker denne vevteknikken og som kan videreformidle denne kunnskapen til kommende generasjoner.

Men dette er kunnskap vi ikke vil skal forsvinne og på bakgrunn av dette møttes 7 av Norges Husflidslag sine husflidskonsulenter på Lillehammer i november 2017.  Vi fikk komme til Anne Grete Stuksrud på kurs for å lære å veve Plukkbånd på grindvev med ekstra mønsterspalte og ripsband med plukk på vanlig grind.

Anne Grete Stuksrud har selv jobbet som husflidskonsulent i Oppland i mange år, og har gjennom årenes løp vevd utallige flotte bånd på grindvev med og uten ekstra spalte, og andre teknikker. Videre har hun vært faglig konsulent til Norges husflidslags «Idèhefte for Snorer & Bånd», utgitt for en del år siden. Her gir hun en fin gjennomgang om hvordan man renner, trer og vever plukkbånd, punkt for punkt, bilde for bilde. For å forstå dette, bør man ha grunnleggende kunnskaper med veving av bånd på grindvev. Så plukkvevde bånd er først og fremst for de som behersker dette.

For oss som har i oppgave å videreformidle teknikkene «plukkvev på grind med ekstra mønsterspalter» og «ripsbånd med plukk på vanlig grind», følte vi etter kurset et behov for å formidle videre det vi lærte på en mer visuell måte. Vi har derfor spilt inn flere filmsnutter der vi tar for oss en gjennomgang av hele veveprosessen – fra valg av utstyr og garnkvaliteter, renningen, treing og selve vevingen/plukkingen av mønsteret.

Sammen med oppskriften håper vi at dette vil kunne gi motivasjon til å komme i gang, og at du trinn for trinn kommer deg igjennom alle ledd frem til du er i gang med selve vevingen. Da følger du bare rutemønsteret og plukker opp mønstertrådene (de sorte rutene), linje for linje, med innslag både fra høyre og venstre side.

For andre typer bånd og mønstre, se gjerne i disse heftene som er ut gitt av Norges husflidslag, samt Fana husflidslag. (De to første kan bestilles her, det siste ved henvendelse til Fana husflidslag eller Husfliden i Bergen).

I 1970 årene fant man en unik kulturskatt i Nord-Østerdalen om besto av flere langputer som var sammensatt av flere mønstervevde bånd vevd i ulike teknikker. Noen av disse tekstilene ble hentet fram og vist gjennom en utstillinga arrangert av Kvikne Husflidslag. Under og i etterkant av utstillinga dukket det opp flere produkter laget på samme måte. 

Les mer

Vi har valgt å lage et Plukkbånd med 9 mønstertråder, og enkle «V-er» i mønsteret, som kan snus og settes sammen på ulikt vis.

Les mer

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.